Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тренировъчно занятие

 05 Ноември 2008

Тренировъчно занятие на тема “Поведение и действие на ученици, учители и помощен персонал при химическо замърсяване се проведе тази сутрин в ПУИ “Д-р Петър Берон” в Кърджали. Занятието бе част започналата Национална информационна кампания за обучение за защита при бедствия и аварии на хора с увреждания или хронични заболявания.
Кампанията поставя началото на съвременно “приобщаващо обучение” достъпно до групите от хора със специфични потребности, а първата проява от нея за Кърджали се проведе именно в училище ,където се обучават такива деца.
Минути след 10 часа в сградата на ПУИ “Д-р Петър Берон” прозвуча сигнал за химическо замърсяване. Децата играещи на двора под ръководството на своите учители и възпитатели веднага реагираха и се отправиха към две от класните стаи ,означени със сигнални оранжеви лампи , поставени над вратите. Преминавайки по коридорите те вече бяха поставили и предпазни маски на лицата. Тренировъчното занятие първоначално уплаши леко някои от възпитаниците на училището, но с помощта на своите ръководители бързо разбраха как трябва да реагират и какво се случва.
В класната стая те помогнаха на своите учители и възпитатели да изолират прозорците и вратите, след което изслушаха с интерес какво трябва да направят при ситуация на химическо замърсяване.
Тренировъчното занятие събра много гости и журналисти в двете класни стаи на помощното училище с интернат. Сред тях бе и зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. В края на занятието тя поздрави учениците и техните учители и сподели, че на практика се убедила в полезността на кампанията. Тренировъчното занятие показа,че може да бъде стимулиран индивидуалния потенциал на децата със специфични потребности и им даде шанс за оцеляване при евентуални бедствия и аварии, допълни още тя. Прочитания: 2030 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign