Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха "Умирай лесно " в Кърджали

 07 Ноември 2008

Вчера в СОУ “Отец Паисий” Кърджали бе представен документалният филм за детската агресия “Умирай лесно” на журналистката от БНР Емилия Антова.
В срещата участваха училищни директори, експерти от РИО, учители, педагогически съветници, училищни психолози, специалисти от отдел “Образование” в общинска администрация, представители на Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, отдел “Закрила на детето”, представители на Детски и младежки парламент при ОДК, Клуб “Здраве, секс, наркотици” и др.
С прожекцията на филма и неговото обсъждане искаме да започнем една голяма дискусия в община Кърджали сред младите хора, техните родители и институциите, имащи отношение към проблема за насилието сред децата, което за съжаление расте, каза при откриването на срещата зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя съобщи, че общината е закупила правата на филма и ще организира поредица от прожекции в учебните заведения.
“Умирай лесно” е първият български документален филм, третиращ тревожната тема за агресията сред подрастващите. Неговата официална премиера бе преди една година. Чрез съдбите на своите герои журналистката Емилия Антова показва няколко шокиращи случая, разтърсили обществото - убийства на деца от деца в Перник, Пловдив, Монтана. Представени са кадри, заснети в Сливенския затвор, разговори с извършителите на жестоките убийства, заедно със специалисти - психолози се търсят причините за явлението. Отговорността за агресията у децата се прехвърля непрекъснато между семейство и родители, училище и институции, но истината е че тази отговорност е на всички нас. Само с обединените усилия на цялото общество можем да се борим с тази агресия и да подкрепяме доброто в децата, каза по време на срещата в Кърджали Емилия Антова. Тя съобщи, че планира да направи втора част на филма, в която да покаже докъде води безразсъдството по пътя, отнело живота на много момичета и момчета.Още снимки
 Прочитания: 2410 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign