Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мария и Шермин на фестивала "От бабината ракла"

 18 Ноември 2008

Десетокласничката Шермин Емин от СОУ "Вл.Димитров – Майстора" и 16- годишната Мария Ролева от Школата по етнография към ОДК Кърджали с ръководител Нели Карабашева представиха народни занаяти от Родопската етнографска област по време на първия Национален фестивал на народните занаяти и обичаи “От бабината ракла”. Фестивалът се проведе на 16 ноември 2008 г. /неделя/ и бе открит от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Националният форум се организира от МОН със съдействието на Института за фолклор към БАН и Националния дворец на децата. В него взеха участие над 150 ученици от цялата страна, които представиха занаяти от седемте етнографски области у нас - Тракийска, Шопска, Северняшка, Родопска, Странджанска, Добруджанска и Пиринска. Децата и техните баби или дядовци показаха на място част от майсторството в грънчарството, дърворезбата, иконописта, плетивото, везмото, багренето и работата с естествени материали.
Десетокласничката Шермин Емин от СОУ "Вл. Димитров – Майстора" -Кърджали от профилираните паралелки по изобразително изкуство и Школата по керамика към училището с ръководител Ивета Стоянова показа своите умения в грънчарството и художествената керамика.
16- годишната Мария Ролева от Школата по етнография към ОДК с ръководител Нели Карабашева представи стария народен занаят везане, като показа везани от нея шевици с орнаменти от родопския край и на място демонстрира различни техники на везмото.
Министър Вълчев посети всички къщички на занаятите и прояви интерес към грънчарството, демонстрирано от Шермин, а Мария лично му показа някои тайни във везането.Още снимки
 Прочитания: 2707 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign