Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бъди модерен ! Събирай разделно !

 05 Декември 2008

Кърджали и още 20 общини в страната участват в конкурс за разделното събиране на опаковки на тема: „Вкъщи събираме разделно”. Неговата цел е да мотивира семействата да разделят отпадъците още у дома и да създадат своя кът за разделно събиране в домакинството. Конкурсът се организира от ЕКОПАК и 21 общини-партньори*, като част от информационно-образователната кампания «Бъди модерен! Събирай разделно!». Сред повече от 20 000 ученици в 64 училища са разпространени информационни брошури с правилата за участие за конкурса и образователни материали. Идеята е, заедно със своите родители, децата да направят кът за разделно събиране у дома, да го снимат и до 20 декември 2008 г. да изпратят снимките по e-mail или по пощата за конкурса „Вкъщи събираме разделно”.
На 23 декември специално жури ще определи 100-те най-атрактивни проекта и семействата – победители ще бъдат обявени на страницата на ЕКОПАК в интернет. Всеки от тях ще получи домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, а отличени еко-кътове ще бъдат публикувани на сайта на организацията.
Конкурсът е част от кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!”, която стартира през май в цялата страна. Нейната цел бе да мотивира хората да изхвърлят по-големи количества годни за рециклиране опаковки в трите цветни контейнера и по този начин да се погрижат за чистотата и благосъстоянието на своя град.
От началото на годината количествата суровини, събрани чрез контейнерите за разделно събиране от домакинствата в Кърджали, нарастват непрекъснато. Това показва, че хората привикват към разделното събиране на опаковки и все повече използват трите цветни контейнера по предназначение. От януари до сега са събрани 50 тона годни за рециклиране суровини: над 30 тона хартиени и картонени опаковки, 15 тона пластмасови и метални опаковки и 500 кг. стъклени бутилки и буркани /данните за всеки месец по видове суровини са публикувани на интернет страницата на ЕКОПАК, секция „Научи още”/. Това са чисти суровини, сепарирани по видове в сортиращата инсталация на ЕКОПАК и предадени за повторна преработка в заводите за рециклиране. По този начин те ще се върнат отново при нас под формата на нови полезни предмети, при чието производство са спестени природни ресурси и енергия.


 Прочитания: 2280 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign