Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали посрещна "Голямото четене"

 12 Декември 2008

Точно в 12 часа Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене” на БНТ спря пред Паметника на Васил Левски в Кърджали.
Час преди това пространството бе изпълнено с много ученици и граждани, дошли да оставят своята любима книга.
Червеният автобус, който почти месец пътува из България, бе посрещнат от кмета инж. Хасан Азис, Гвардейския отряд, мажоретния състав, деца от Обединен детски комплекс, представители на културни институции, училища, читалища.
Г-н Азис приветства гостите и подари на екипа на Пътуващата библиотека символична Книга на четящите хора в Кърджали.
Инициативата е на общината и ОДК. През последните десетина дни деца от ОДК посетиха с нея много учреждения и училища, за да могат кърджалийци да напишат своите мисли и послания за книгата, за словото и за думите.
Горещо подкрепям идеята за Пътуващата библиотека. С червения автобус надяваме се Книгата на четящите хора от Кърджали да стигне до хиляди читатели в страната, а заедно с нея и нашето най – важно послание - желанието на кърджалийци да живеят в една по -човечна и по – справедлива България, каза инж. Азис. Кметът на Кърджали изпрати и своята любима книга “Разкази" от Йордан Йовков с пожелание да бъдат съхранени хуманизма, мечтите и добродетелите на Йовковите герои. От фонда на библиотеката инж. Азис си хареса книгата на Томас Харди "Кметът на Кастърбридж", в която е написала своето послание жена от Сливен. То гласи: "Пътувай, кмете на Кастърбридж" с "Пътуващата библиотека". Дано те прочете някой български кмет".
За всички гости членовете на Детски и младежки парламент бяха подготвили и още една изненада. Те раздадоха над 200 малки книжки със записани в тях мисли на велики личности.
Сред заглавията, които жителите на Кърджали оставиха в Пътуващата библиотека, бяха “Железният светилник “ на Д .Талев, “Български народни приказки", ”99 митове и легенди" и други щедьоври на българската и световната литература. Областният управител Ангел Коджаманов изпрати “История славянобълграска" на П. Хилендарски и 23 книги на местни автори.
След Кърджали Пътуващата библиотека отпътува за Смолян и Пловдив.

Още снимки
 Прочитания: 2198 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign