Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започва изграждането на Депото за отпадъци

 09 Януари 2009

Строителното разрешение за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци в Кърджали е дадено, приключени са и необходимите процедури от МОСВ за избор на фирма – изпълнител на строителната и технологичната част, съобщи кметът инж. Хасан Азис на първия си за новата година брифнг. Той допълни, че в общината вече са получени и техническите проекти, което означава, че конкретните строителни работи могат да стартират до месец-два.
Депото ще бъде на мястото на сегашното сметище в Кърджали, а първият етап от изграждане му предвижда рекултивация на района. За тази цел ще бъдат вложени над 2 мил. лв.
Бъдещето депо ще обслужва седемте общини от област Кърджали и община Ивайловград. Общият проект възлиза на 22 мил. евро, по - голямата част от финансирането е по европейска програма ИСПА.
Във връзка с изграждането на депото ще се наложи и оформяне на обходен 3 км. път. Техническият проект за него вече е изготвен, а необходимите средства за реализация ще са около 4-5 мил. лв., коментира пред медиите г-н Азис. Той подчерта, че изграждането на пътната остечка е много важна част, защото със старта на депото тежки строителни машини и камиони ще минават през населеното място - кв.Гледка и кв .Горна Гледка, което ще предизвика основателната реакция на жителите.
Кметът на Кърджали допълни , че е запознал с проблема министъра на околната среда и водите , а министър Джевдет Чакъров се е ангажирал да постави въпроса за изграждане на обходен път и МРРБ и МФ.


 Прочитания: 1871 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign