Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали решава

 14 Януари 2009

Продължава обществената дискусия за бъдещето на центъра на Кърджали.
През 1992 г. бронзовият монумент на Г. Димитров е махнат и остават само мраморните черни колони. Целта на започналото м. г. обсъждане е да се реши най – добре как да бъде оформено пространството около бившия паметник. Вече няколко месеца специална комисия, в която са привлечени художници, общински съветници, архитекти, представители на духовенството и медиите, събира и обобщава направените предложения, организира и срещи с различни организации.
На 13 ануари се проведе поредният разговор, в който се включиха членовете на двете журналистически дружества.
В началото председателят на Обществената комисия арх.Станислав Луков припомни хронологията на проведените до момента 6 срещи и запозна присъстващите с единственото писмено становище, внесено от Дружеството на художниците, което визира мястото да се превърне в артцентър със зала за текущи изложби, литературни четения, концерти и др. каквито има в други областни градове.
В подкрепа на това предложетние и започналата подписка от художниците се изказаха и други членове на творчески съюзи.
Създаването на нова сграда до тази на театъра в центъра на града ще наруши баланса, изниква и въпросът за нейното поддържане, а новото строителство ще отнеме част от парка, коментираха други учасници в срещата.
По време на поредното обсъждане бе изказано отново мнение за цялостното премахване на съществуващите черни гранитни колони и облагородяване на пространството като се свърже естествено с бъдещия крайречен парк “Арпезос-север“. Бяха обсъдени и втората група предложения , постъпили в комисията.Основно те са за изграждане на нов паметник. Конкретните мнения са различни - за фигурални скулпторни композиции на Св. Георги, на Капитан Петко войвода, на Орфей и др. известни личности като роденият в Кърджали Кап. далечно плаване Георги Георгиев, обиколил света с яхтата Кор –Кароли. Бе представен и проект за паметник на Св. Георги Победоносец.В подкрепа на тази идея бе представена и подписка, подкрепена от над 100 кърджалийци.
Интересно предложение, което се оформи чрез изказаните мнения във форума на сайта на община Кърджали, е пространството да се превърне в открита сцена за концертни и развлекателни прояви, а в близост да бъде монтирана и рампа за скейтборд за младежите и децата.
Бе лансирана и идеята да не се руши нещо, за което са вложени доста средства, а направеното да се натовари с нова функция и най –вече да се запазят зелените площи и редките дървестни видове и храсти. В тази връзка бе предложено черните колони да бъдат оформени по нов начин чрез използване на съвременни материали като върху тях се изпишат имената на всички войници от Кърджали и района, загинали за защита на отечеството, сред които има и не малко турци.
Близо до това предложение бе още едно. То визира, че върху колоните могат да бъдат изобразени символите на писмеността, защото азбуката на Кирил и Методий е големият принос на България в европейската културна съкровищница. Другото мнение е да бъдат изобразени и символите на държавността. Съществуващите черни колони да се “превърнат” в своеобразна видеостена, представяща природни или исторически забележителности на Източните Родопи, или “видеобилборд”, информиращ гражданите и гостите на града за актуални културни събития ,са другите две доста нестандартни предложения за оформяне центъра на града.
Дискусията продължава, предстоят още срещи -с общински съветници, с младежки организации и др. гилдии. Искаме да съберем повече мнения, но най - важното е ,че кърджалийци проявяват интерес и желаят пространството да бъде оформено най – добре, коментира арх. Станислав Луков, председател на Обществената комисия. Според него до няколко месеца трябва да бъдат оформени окончателно предложенията и представени на кметския екип.
Предвижда се обсъждането да завърши с голяма обща среща с гражданството, която ще бъде официално обявена в медиите.

Още снимки
 Прочитания: 2144 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign