Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Успех за младите математици от Кърджали

 19 Януари 2009

Единадесетокласничката Мария Петкова от СОУ „Петко Рачов Славейков” получи една от първите награди на проведената в Пловдив Девета ученическа конференция по математика и информатика. Форумът се организира от Съюза на математиците в България, Института по математика и информатика при БАН и фондациите „ЕВРИКА”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Комунитас” и Американска фондация за България. Традиционно конференцията е под патронажа на заместник-министъра на образованието и науката доц. Кирчо Атанасов.
След предварителна селекция до участие в програмата на форума бяха допуснати 31 доклада. Авторитетно жури с председател проф. Олег Мушкаров награди най-заслужилите. За доклада на Мария Петкова „Окръжност и многоъгълник върху целочислена решетка”, представителите на журито бяха категорични, че представлява своеобразно ръководство за обучение на състезателите от националните отбори по математика.
Голямата гордост за славейковци е фактът, че учениците от Школата по математика към училището постигат успехи в невероятна конкуренция сред свои връстници от най-добрите математически гимназии в страната.- Софийската математическа гимназия, Националната природоматематическа гимназия, а единственото СОУ е кърджалийското „П. Р. Славейков” с 4 доклада.
Освен Мария отлично се представиха и осмокласниците, които са новите попълнения в Школата, ръководена от Вълчо Милчев. Александър Шопов и Даниел Иванов представиха доклад на тема „Малката теорема на Ферма”, Гюлбеаз Ахмед показа своя реферат „Прегрупиране на площи”, а Маринела Петкова и Джансуа Али развиха темата „Лица и неравенства в триъгълник”.
Зам.-министър Кирчо Атанасов връчи лично голямата награда на Мария Петкова от Кърджали .,който оцени високо работата на славейковската Школа за подготовка на млади математици.

Още снимки
 Прочитания: 1924 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign