Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ден на родилната помощ

 21 Януари 2009

С 65 бебета, родени от началото на тази година, посреща Бабинден екипът на АГО в МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” –Кърджали.
Първото новородено на 2009 г. е момиченце и се казва Лора. Малката госпожица е дошла на този свят в 1.15 ч. на 1 януари.
Днес в отделението се състоя тържество по случай 21 януари - Деня на родилната помощ.
Бе спазен традиционният обичай, една от младите майки поля вода и подаде кърпа исапун на ръководителя на отделението д-р Марин Попмаринов. Изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов поздрави всички лекари- специалисти, акушерки, сестри и санитари за високия професионализъм и всеотдайност и им пожела здраве и успех в отговорната работа. През 2008 г. родените деца в най- голямото здравно заведение в областта са 1093.
В неонатологията в момента има 3 недоносени деца, две от тях – момченце и момиченце, са с тегло около 800 грама. Те ще останат в отделението докато покачат теглото си над 2 кг. 300 грама, което означава поне още няколко месеца. През м. г. общо през сектора са преминали 90 деца или 7-8 % от родените.
Една от причините за преждевременно раждане на бебето и под нормалното тегло се дължи на недоброто наблюдение на бременните, смятат специалистите.
В отделението в кърджалийската болница имат добри условия и успехи в отглеждането на недоносени дечица. По отношение на техниката разполагат с достатъчно количество кувьози, два са предоставени от “Българската Коледа“ преди година, а третият е получен неотдавна от Ротари клуб.
Още снимки
 Прочитания: 1941 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.