Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Памет и признателност за героите

 22 Януари 2009

Днес Кърджали тържествено отбеляза 131 години от влизането в града на руския военен отряд, командван от ген. Фьодор Чернозубов, по време на Руско - турската освободителна война 1877-1878 г. Край Паметника на руския воин в градинката пред храм “Св .Георги “се събраха много граждани, представители на различни институции и патриотични организации. Организатор на общоградското честване на паметната дата 22 януари бе Клуб “Приятели на Русия“ в Кърджали с председател Иван Колев.
Благодарствен молебен за загиналите руски войници и български опълченци отслужи отец Петър.
Специален гост на тържеството бе Владислав Лесневски от посолството на Руската федерация в България и Руския културно-информационен център в София. Той поздрави жителите на града и подчерта, че нищо не може да накърни многовековните връзки между двете страни и изрази надежда, че контактите между Кърджали и побратимения гр. Владимир ще се разширяват, че добри възможности за сътрудничество има не само в сферата на бизнеса, но в туризма и културата.
В знак на признателност пред героизма и саможертвата на руските воини бяха поднесени много венци и цветя от учебни заведения, културни институции, руската общност в Кърджали, Клуб ”Приятели на Русия“, Тракийско дружество ”Д. Маджаров“, отделни граждани.


Още снимки
 Прочитания: 1984 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.