Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Литературни вечери

 04 Март 2009

Поредният литературeн салон “Петя Караколева” бе посветен на любовта. Четвъртото издание бе открито с премиерата на “Молитва за Петя”. В книгата съм събрала факти и документи, спомени и отзиви за една непозната в своя град Петя, чийто живот премина в болниците и над белия лист, сподели на срещата сестрата на писателката Тамара, която е и авторка на книгата. В залата бе експонирана и изложба на малките художници, рисували по книгите на Петя.
Втората вечер поведе в “Диалог с Петя” гостите на салона -Николай Милчев, Мая Дългъчева и Камелия Кондова от София. Трима поети, срещу които поетесата и писателка от Кърджали застана с проза – откъс от романа “Сърцето на солта”, роман за вечното оцеляване на българина, българщината и България. Тази вечер издадените досега книги на Петя заеха своето място в библиотеката на читалище “Обединение”, където всеки участник в литературния салон оставя своя книга с автограф.
Музикалния фон осигуряваха трио “От А до Я” към СОУ “Вл. Димитров-Майстора”.
В ранния следобед на третия ден в залата нахлуха децата. Мая Дългъчева и Николай Милчев проведоха първата творческа работилница в Кърджали, която ще продължи и в литературния салон “Петя”, и по училищата, защото бъдещите творци искат да чуят оценка за това, което пишат,искат да споделят сътвореното от тях с вече утвърдени автори .
Литературният салон “Петя Караколева” по традиция завърши с премиера на кърджалийски автор. Този път това бе стихосбирката на Венцислав Стайков “Цяла нощ те скитам”. Залата преля от негови приятели, някои от които бяха изминали стотици километри, за да го поздравят.
Сборникът с любовна лирика бе представен от пловдивския поет Димитър Гачев , а стиховете изпълни актьорът Д.Варадинов в съпровод на пиано.
Венцислав Стайков е автор на няколко поетични книги.
Носител е на редица национални награди. Лауреат е на конкурсите „Искри над Бяла” – 2006, „Думи в цвят” – Пазарджик, 2005 и 2007, „Мелнишки поетични вечери” – 2008, , Национален конкурс за хайку – Благоевград, 2008, Поетичната му книга „Ескизи от юг” получава голямата награда на читалище „Хр. Г. Данов” на националния конкурс „България – болка и надежда” – Пловдив, 2008
Стиховете му са превеждани на френски, руски, турски и гръцки. Създател и организатор е на националния пленер „Поетични вечери под Перперикон”.

Още снимки
 Прочитания: 2170 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign