Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Добри практики

 12 Март 2009

Днес в Обединен детски комплекс Кърджали започна областният етап на Националната конференция “Училището - желана територия на ученика”. На официалното откриване присъстваха експерти от отдел “Образование” на общинските администрации, училищни директори, преподаватели, а сред официалните гости бяха зам.- министърът на образованието и науката Мукадес Налбант, Наталия Михалевска – началник отдел в просветното ведомство, зам.- областният управител Бойка Арабаджиева и зам.- кметът по хуманитарни дейности на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Срещата откриха малките танцьори от с.Дрангово, които приветстваха участниците, а с пожелание за успешно представяне както в регионалния кръг, така и на следващия -национален, към учениците се обърна Надя Джунджулова - началник на РИО Кърджали.
В изказването си зам.- министър М. Налбант подчерта, че Кърджалийска област е своеобразен оазис, където възрожденският дух в училище е запазен.
Тя подчерта професионализма на педагозите и ги поздрави за всеотдайната им работа с децата и в тази връзка припомни отличното представяне на 12 – класниците от региона на първите държавни зрелостни изпити м. г. , успешно реализираните тук проекти, завоюваните призови места на олимпиади, конкурси, състезания и фестивали.
Радостно е, че училищните ръководства и местната власт търсят начини за усвояване на финансов ресурс по различни европейски програми и фондове, коментира още г-жа Налбант. Според нея вече е натрупан добър опит в това отношение и резултатите се виждат - част от училищните сгради са рехабилитирани, оборудвани са нови компютърни кабинети, разкрити са училищни столове, въведени са ученически униформи и т. н.
Тази добра практика трябва да продължи, защото само по този начин може да се отговори на високите предизвикателства пред образованието днес , а именно повишаване качеството на преподаване на всички нива и осигуряване равен старт на всяко дете и в най- отдалеченото населено място, каза още в Кърджали зам.-министърът на образованието и науката.
В рамките на започналата Регионална конференция “Училището -желана територия на ученика“ ще бъдат представени 31 презентации. През първия ден бяха демонстрирани подготвените материали в направления “Дидактически иновации, методи и технологии” и “Мерки за ограничаване отпадането и насърчаване посещаемостта на учениците в училище.” Вторият ден ще продължи с презентация на доклади по направление “Самоуправление, гражданско образование, извънкласна и клубна дейност”, където презентациите са най-много-15. Четири от тях са дело на основни училища от областта. В една част от разработките си учениците и учителите са ползвали похватите на театралното изкуство, а друга част представят фолклорни и етнографски елементи, съобщиха от комисията, която ще оценява проектите.

Още снимки
 Прочитания: 2597 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign