Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът се срещна с главния мюфтия

 17 Март 2009

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед се срещнаха днес в Главно мюфтийство – София с главния мюфтия на мюсюлманите в РБългария г-н Мустафа Алиш Хаджи във връзка с разискване на въпроси, касаещи нашия регион.
Инж.Азис запозна домакина с новата придобивка на мюсюлманската общност в града - ритуална кола за погребения, нова услуга, която ще се предлага на мюсюлманите в общината и с която се решава един наболял проблем на живеещите в града. Коментиран бе случаят с поруганите християнски гробища край с.Опълченско. Инж.Азис изрази позицията на ръководството на общината, с която се осъжда поругаването на гробищата, както и опитите за извличане на политически дивиденти от случая.
Кметът сподели и идеята за поставяне на символ на Св.Георги на мястото на бившия паметник на Г.Димитров, която има разбирането и подкрепата на част от обществеността в града. Главният мюфтия каза, че като религиозен водач човек трябва да гледа по-мащабно на нещата и няма нищо против символи, които да обединяват религиите и не противоречат на една или друга религия.
По повод случая в с.Рибново кметът и районният мюфтия казаха, че в Кърджали няма такава ситуация и наченки на ислямски фундаментализъм, заради добрата кооординация между властите.
Неотдавна инж.Азис се срещна и с Пловдивския митрополит Николай в Пловдив.


 Прочитания: 1818 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign