Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тестваха новата оповестителна система

 17 Март 2009

Днес, както предварително бе обявено, в Кърджали бе изпробвана новата система за оповестяване при бедствия. В 11 часа вой на сирени огласи града.
Проверката на системата започна в 11 часа с излъчване на гласово съобщение на живо от залата за управление, намираща се в Комуникативно -информационен център в сградата на общинска и областна администрация. Разиграни бяха няколко сценария за начините на оповестяване при бедствия, а именно в 11ч. 02 минути симулирано получаване на сигнал за настъпила авария и обгазяване на Кърджали и територията на града, вследствие на което сирените се задействаха с национален сигнал за обявена тревога. Малко по –късно в 11ч. 08 минути дежурният в ОКИЦ -Кърджали задейства и гласовото съобщение за “Опасност от химическо заразяване”. Тези сигнали бяха излъчени от всички 11 сирени на града, които са монтирани на подходящи места - обществени сгради, училища, детски градини. Това беше началото, в 11ч. 10 минути дежурният пристъпи към оповеставане на населението в зоната около язовира за опасност от преливане на яз. Кърджали като се пуснаха само избрана група от сирени. Пробните изпитания се извършиха в присъствието на експерти от МИС и Териториялна дирекция “Гражданска защита” Кърджали.
След пилотния полигон в Бургас, Кърджали е вторият град в страната, в който се въвежда и бе задействана новата сиренна система. Тя беше изградена за 81 календарни дни. Новите сирени са по -мощни от старите, които са 34 на брой и не покриваха новите квартали на Кърджали, а новото акустичното покритие е осигурено с по – малко сирени –11. Предитехния монтаж бе направено акустично планиране на града чрез специално разработен софтуер, с който се изчислава разпространението на звука на територията като се анализират няколко показатели - типа на сградите за възникването на ехо, плътност на населението, релеф, затихване, нива на околен шум и др. Позиционирането на сирените в Кърджали е съобразено със специфичните особености на града и намиращия се в близост яз. Кърджали, съобщи Диана Стойнова – директор на Дирекция “Комуникационни и нформационни системи” в МИС.
Тя обяви, че заедно с монтирането на оповестителната система ще стартира и информационна кампания сред населението и обучение на кадрите по места - кметове на общини и на по -малки села за работа със системата.
Днес в Кърджали за първи път бе измерено и нивото на чуваемост. Васил Ботушаров, представител на консорциум “Хьорман и Сименс” за България, изградила системата у нас коментира, че нивото е много добро в рамките на 95 децибела.
Системата за оповестяване на населението у нас е по модел на австрийската и се очаква нейното окончателно изграждане да приключи през 2011 година. Сирените се активират както от национален контролен възел, така и от локални контролни пунктове, което осигурава нейната висока надежност, коментираха още специалистите.


Още снимки
 Прочитания: 2619 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign