Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Честит юбилей!

 18 Март 2009

Един град е интересен със своята история, икономика, постижения в различни сфери, но най- вече с хората, които живеят в него и особено с тези, на които казват чешити.
Трудно се пише за тях, защото са нестандартни, тях или ги харесват много, или ги отричат. Такъв е и Малин Кацаров - известния за много кърджалийци минералог и хуморист. Бай Малин, както го наричат приятели му, навърши 75 години. Снощи той получи много поздравления и цветя.На честването в Регионална библиотека бяха дошли негови ревностни читатели, местни творци, бивши колеги, гости.
Малин Кацаров е роден в Дупнишко, но съзнателния си живот прекарва в Родопите. По професия е геолог, автор е на много технологични рационализации за производство на бентонит. Влюбен в точните науки заради желязната им логика, а в литературата заради благородния й полъх върху човешката душа. С години събира минерали и се гордее с богатата си колекция, тези кристални цветя го привличат с неповторимата си и нетленна красота.
За него приятеляте му казват "смирен в постъпките си, бунтар в мислите си". Малин Кацаров е живият протест срещу нашия, мъчително проточил се преход, родил толкова много абсурди. Авторът на няколко сатирични книги с разкази, афоризми, сихове, епиграми - "Обич. О,бич !", "Напред! Земята е кръгла" , "Луди млади години", "Неокастрени мисли" и днес мечтае, че все някога нашият народ ще намери сили да каже "Сбогом на илюзиите".
Смятам, че с хумор не се оцелява, но се изцелява.
Най- хубавото е, че сме различни, нека само не сме безлични. Нека не оставяме течението така главоломно да ни носи между двата бряга на духа и материята. Нека с малко съпротива и молитва намерим пътеката към приятеля и хармонията в живота, това е написал в една от последнине си книги юбилярът М.Кацаров.


 Прочитания: 2006 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign