Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обществено обсъждане на Бюджет 2009

 23 Март 2009

На 26 март е поредното заседание на Общинския съвет в Кърджали, на което ще бъде гласуван Бюджет 2009. Материалите са публикувани на сайта на общината отпреди седмица и всеки може да се запознае с проекта. Продължава неговото обсъждане и в постоянните комисии на местния парламент. Днес се проведе разширено заседание на ПК по финанси и бюджет. През последните дни кметският екип се срещна и с граждани по кварталите, с кметове и жители на населени места, ръководители на учебни заведения и културни институции, където бяха дискутирани основните параметри на проекто бюджета и инвестиционната програма на общината. На 20 март кметът инж. Хасан Азис и неговите заместници участваха в общественото обсъждане на бюджета в гр. Кърджали.
Финансовата рамка на тазгодишния бюджет е близо 42 мил. лв., увеличението в сравнение с 2008 г. е с 12 на сто. Инвестиционната програма е в размер на 23 мил. лв. като само 1,5 мил. лв. е субсидията от републиканския бюджет, останалите над 20 мил. лв. ще са от собствени бюджетни средства и външни източници, коментира г-н Азис.
В поименния списък на капиталовите разходи са включени обекти за изграждане на водоснабдителната и канализационната мрежа, укрепване на пешеходен мост на р. Арда, ремонт за здравни служби, клубове на пенсионера, ще бъдат рехабилитирани учебни заведения и обществени сгради като Ритуален дом, Дом на културата, сграда на бившия ОНС и др. Предвиден е не само ремонт на детски градини, но изграждане на нова градина в кв. Въздрожденци и нови детски площадки, заделени са и средства за доизграждане на спортни терени, на централен християнски и мюсюлмански гробищен парк в областния град и др .
Въпросите, които най – често повдигат жителите на общината по време на обсъждането, се отнасят до ремонт на улици, улично осветление и довършване на канализацията за отпадни води, сподели по време на срещата и главният финансист Валентин Иванов. Той подчерта, че техните предложения се взети предвид и включени в капиталовия списък. Пред участниците В. Иванов изказа мнение, че през 2009 г. може да има известни проблеми със събираемостта на някои местни данъци заради започналата икономическа криза, но като цяло не се очаква сериозен спад.

 Прочитания: 2064 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign