Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

40 години "Атлас "

 23 Март 2009

На 25 март. /сряда/ т.г. от 17.30 часа в залата на Регионален исторически музей град Кърджали ще се открие фотоизложба "40 ГОДИНИ "АТЛАС", посветена на юбилея от появяването на екран в програмата на БНТ. На откриването ще присъства и емблемата на предаването Симеон Идакиев.
Фотоизложбата има за цел да припомни някои от най-важните етапи в развитието на "АТЛАС" и многообразието на теми и обекти, разработвани в неговите емисии. За 40 години екипите на "АТЛАС" изминават милиони километри, създават стотици оригинални филми, а в студиото гостуват интересни световноизвестни учени и пътешественици от България и чужбина,съобщи Павел Петков - директор на музея.
На 6 октомври 1968 г. в ефира излита за първи път познатият на всички музикален сигнал на рубрика "АТЛАС" на БНТ. Начело застава проф.Тянко Йорданов, учен - хуманист, подпомаган от вдъхновени съмишленици. "АТЛАС" е наследник на рубриката "Пътуване без паспорт", излъчвана без участието на водещ, което го прави връстник на току-що родената телевизия.
Според екипа на "АТЛАС" популярността на излъчените повече от 2000 емисии се дължи на няколко твърдо отстоявани принципа: значими теми, интересни гости, високо качество на предлаганите предавания, адаптивност към все по-нарастващите изисквания на аудиторията - знания, поднасяни без излишна дидактика.
Замислена някога като рубрика, призвана да разшири географския кръгозор на зрителите, от десетина години насам програма "АТЛАС" решително промени своя облик - и като визия, и като съдържание. Тя търси и поднася на своите зрители не просто познания за Природата, а приключенията на Човека в нея с акцент върху грижата за нейното опазване.
За последното десетилетие екипът на предаването „АТЛАС „ е реализирал седем предавания за Кърджали и Източните Родопи, като на самото откриване ще бъде показана последната продукция.
Изложбата се организира от БНТ , РИМ-Кърджали ,Община Кърджали със съдействието на фирма "Бултекс"- Златоград и "Инес Травел". Прочитания: 1877 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign