Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Честване Деня на Тракия

 26 Март 2009

Денят на Тракия –26 март бе отбелязан днес в Кърджали с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко Войвода и войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев. В тържеството участваха много потомци на бежнаци от Беломорска Тракия, живещи в Кърджали. Сред тях бяха и внуци им, членове на младежката организация към ТД “Димитър Маджаров” както и представителките на Клуба на жените –тракийки.
В честването се включи и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По предложение на общинския съветник Яни Янев, който е и председател на ТД “Д. Маджаров”, към общоградското поклонение се присъедини и целият Общиннски съвет. Единодушно бе гласувано прекъсване работата на провежданото заседание и участие в тържеството, на което местните законодатели също се преклониха пред паметта и саможертвана на героите, загинали за свободата и независимостта на България.
Тази година домакин на Националните чествания на Деня на Тракия – 26 март и 96 години от Одринската епопея е град Стара Загора.
На 26 март 1913 година (13 март стар стил) в Освободителната Балканска война, след петмесечна обсада, командващият Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов, с блестяща акция превзема Одринската крепост. Турция капитулира и подписва Лондонския договор, съгласно който българските тракийски земи в Одринско и Беломорието се освобождават и присъединяват към Отечеството България. От 20-те години на 20-ти век тракийските българи и българската общественост, заедно с армията и църквата, отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия. С Постановление № 62 от 2006 г., този ден е признат официално и от българското правителство като Ден на Тракия.

Още снимки
 Прочитания: 2189 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign