Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Държавният архив в Кърджали с най- модерна сграда

 08 Април 2009

Кърджали е от градовете в България с най- модерна база на Териториално звено “Архиви”. След почти тригодишна реконструкция официално бе открита новата сграда. Лентата прерязаха Боряна Бужашка – председател на Държавна агенция “Архиви” и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.Водосвет за здраве и успех отслужи отец Петър.
На най – малката улица в Кърджали – “ Софроний Врачански “ 3, където се намира Архива бяха дошли много граждани .Сред тях бе областният управител инж. Ангел Коджаманов, шефове на държавни и културни институции, музейни и библиотечни работници, училищни директори, представители на краеведски клубове. Специално за случая в Кърджали гостуваха и всички ръководители на териториалните звена на Държавен архив от страната.
Новата придобивка е гордост за вашия град, Архивът в Кърджали съхранява близо 200 хил. архивни единици - документи ,материали, преписки за историята на Източните Родопи ,нека пазим паметта на България , с тези думи към присътващите се обърна г-жа Бужашка и благодари на всички , съдействали за изграждането на модерната база .Тя подари на колектива копие на карта на Царство България от 1737 г.
Строителството на новата сграда на Архива започва преди 3 години , а вложените средства са над един милион и 200 хил . лв .В момента базата отговаря на всички съвременни изисквания - разполага със зали за консервация и реставрация на документите , помещения за тяхното съхранение , има изложбена и конферентна зала и др.
Държавен архив – Кърджали е създаден през 1960 г. като служба към Окръжно Управление на МВР – Кърджали с предмет на дейност: комплектуване, опазване, съхраняване на документите на учреждения, предприятия и организации от територията на бившия Кърджалийски окръг, тяхното използване и популяризиране. Първите 45 фонда с архивни документи, отнасящи се до територията на новия Кърджалийски окръг постъпват още същата година от Държавен архив Хасково.
Фондовата наличност в Архива в Кърджали е голяма, заедно с исторически документи за селища , църкви , стопански дружества ,учреждения , при нас постъпват и се съхраняват лични фондове ,партийни архиви .
През последните години , докато течеше реконструкцията на сградата , благодарение усилията на колегите , не е повреден нито един документ , коментира директорът на кърджалийския архив Вълчо Златилов. По време на откриването той изказа благодарност на всички институции, местната и регионална власт , проектантите ,фирмите -изпълнителки и спонсорите , допринесли за реализрането на този амбициозен проект.Още снимки
 Прочитания: 3987 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign