Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

“Великденски писани яйца от Чепинския край”

 16 Април 2009

Интересна изложба пред Възкресение Христово представя в Кърджали Велинградският музей “Великденски писани яйца от Чепинския край”. Експозицията е подредена на третия етаж на РИМ – Кърджали.
Специфичната техника, рисуването на яйца с пчелен восък и помощта на специална “писалка” демонстрира етноложката Светла Ракшиева. Подробности около цялостния процес на багренето и изписването тя е събрала в книгата си “Писано яйце за Великден”, която също бе представена в Кърджали.
Тази стародавна традиция се пази най- вече във Велинград и Ракитово. И най- важното, за разлика от други региони на страната, през последните години преживява период на възраждане и развитие.
В седмицата около празника жените изписват великденските яйца с традиционни мотиви и орнаменти, предадени им техните баби и майки. Това изписване се среща и в други славянски страни – Полша, Чехия, Словакия, Украйна, а у нас в Самоковско, край Костенец, Етрополе и др. райони. В Чепинския край майсторките изписват около празника около 500-1000 яйца.
Изложбата “Великденски писани яйца от Чепинския край” ще бъде представена не само в Кърджали, но и в други градове на България, нашата идея е с нея Етнографският музей на Велинград да гостува и в чужбина, да участваме в различни международни базари на народното приложно изкуство, сподели г-н Куманов- уредник в музея.

Още снимки
 Прочитания: 2228 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign