Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пътят за Маказа ще се строи

 22 Април 2009

Зам.- кметът по строителството инж. Васил Бобеков и главният архитект Петя Назърова на община Кърджали участваха днес в срещата за ускоряване старта на строителството на втората част от пътя за Гърция през Маказа, отсечката Кърджали-Подкова. Тя бе инициирана от областния упревител инж .Ангел Коджаманов.
За да обсъдят подробности по лот ІІ „Път І-5 Кърджали – Подкова” и проектирането на „Обходен път на град Кърджали” в Кърджали пристигнаха изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” инж. Янко Янков и експерти.
В срещата, продължила близо два часа, участваха и кметове на общини от областта, директорът на Областно пътно упправление инж. Димитър Гунчев, изпълнителният директор на фирма Бентонит г-жа Марева и журналисти
Изграждането на трансграничен коридор №9 е сред приоритетите на Националната агенциая “Пътна инфраструкура”. Ще строим пътя за Маказа, вече е време да превърнем в реалност този проект, каза инж. Янков.
Ръководството на НА “Пътна инфраструктура” беше категорично, че до 30 юни тази година ще стартират процедурите за избор на изпълнител и надзор по проекта за рехабилитация на 8 км. участък от Кърджали до спирка Джебел, а строителството по същия проект, но в участъка спирка Джебел –Подкова с дължина около 24 км. може да започне около септември - октомври 2009 г. На срещата бяха обсъдени и въпросите, свързани с новия ОВОС и предстоящите обществени обсъждания, които са задължителна част от процедурата за 24 км. ново строителство.
Проведената среща беше много ползотворна, бяха уточнени ангажиментите на НАПИ и на регионалната и местна власти с цел ускоряване на двата важни въпроса. Изграждането на пътя Кърджали - Маказа е от особена важност за региона, за развитието на бизнеса, каза и областният управител инж. Ангел Коджаманов и увери, че Агенцията може да разчита на пълно съдействие от страна на областната и общинските администрации.
Другият въпрос, който бе дискутиран на срещата бе свързан с всички необходими действия за най-скорошно започване проектирането на „Обходен път на град Кърджали”; ангажиментите и сроковете за изпълнението им от страна на НА „Пътна инфраструктура”, областна и общински администрации и други органи, компетентни по темите.
В началото бе направена ретроспекция на темата, като бе припомнено, че дейностите по проучванията и идейното проектиране на околовръстното трасе продължават вече 7-8 год. Сега съществуващият идеен проект или т. н. източен вариант предвижда пътят да преминава през концесионните територии на фирма “Бентонит”АД. За да бъде изпълнен обходът ще се наложи заобикаляне на концесионните терени, а това трябва да бъде заложено и в техническият проект на обхода. При приемане на идейния проект с такава корекция няма пречка да се пристъпи към техническия проект, коментираха специалистите от НАПИ.Още снимки
 Прочитания: 2291 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign