Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Опознай родината, за да я обикнеш !

 23 Април 2009

Професионална гимназия по строителство “Христо Смирненски“ - Кърджали през тази учебна година реализира проект Младежки форум “Родопи”- “Опознай Родината, за да я обикнеш”- Модел за ангажиране на свободното време.
Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на ОП “Развитие на човешките ресурси” съфинансирани от ЕС чрез Европейския социален фонд. Партньори на ПГ по строителство са СОУ “Вл .Димитров – Майстора” и ОДК. Чрез проекта учениците не само повишават своята професионална подготовка, но разширяват и познанията си за развитието на българската архитектура и строителство през вековете. Младите хора участват и в създадените два клуба “Млад архитект” и “Етнохит” .
Работейки в групи по интереси те повишават информираността си за архитерктурата и фолклора на различните региони на страната. Членуващите в Клуб “Млад архитект” проучват и документират архитектурни обекти в региона на Кърджали и в България. Вече са посетили с. Долно Луково, Ивайловградско и Златоград, където се запознаха с особеностите на гражданската и църковната архитектура през 19 в. Силен интерес предизвика вкопаната църква от 1804 г. в с. Д. Луково, римската вила “Армира” в Ивайловград, вкопаната джамия в с. Подкова и тюрбето в с.Теке, Хасковско. Престои проучване и на архитектурата в старата столица В. Търново, Етнографския комплекс “Етъра” край Габрово и тракийската гробница “ Голямата косматка “ до Казанлък.
Членовете на Клуб “Млад архитект” участваха в състезание по AUTO CAD, издават свой вестник, информационни табла, изработват макети на различни обекти - Златната църква във Велики Преслав, Средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча”- в Кърджали, Александровски къщи в Златоград и Томбул джамия в Шумен.
Преди месец възпитаниците на ПГС - Кърджали обявиха и два фотоконкурса на тема “ Архитектурата на България “ и “Архитектурата на родния край “.
“Архитектурата на бъдещето” е темата на конкурса за рисунка , в който могат да се вкючант всички средношколци от Кърджали , заедно с това те могат да изпратят и есе на тази тема .Крайният срок за представяне на творбите е 15 май.
Клуб “Етнохит “ при СОУ “Вл.Димитров –Майстора “ и Клуб “Млад архитект “ имат много съвместни инициативи .Предстои им обща изява при откриването на изложбата с представените снимки от двата фотоконкурса . Експозицията ще бъде подредана в галерията на Обединен детски комплекс през месец май.

Още снимки
 Прочитания: 2775 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign