Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За един по-достоен живот

 28 Април 2009

Със символично засаждане на цветя на бул. България в градинката пред Дружество “Приятели на САЩ” днес официално бяха открити благотворителните дни за подпомагане на Хоспис “Добролюбие” ЕООД гр. Кърджали. Те са под мотото “За един по-достоен живот” и са под патронажа на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. За да бъде оформено цветното мото от две вплетени сърца заедно с кмета на община Кърджали в проявата се включиха и децата от Движение “Ръка за помощ”, управителят на хоспис “Добролюбие” Здравко Карамитрев и директорът на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов. Оформеният цветен кът от петунии символизира и една от нашите основни идеи, обвързването на цветята, децата и милосърдието в помощ на нуждаещите се, каза пред присъстващите управителят на хосписа.
Малко по-късно той заедно с кмета на общината и директорът на болницата в Кърджали дадоха пресконференция за представителите на медиите, на която бяха представени всички мероприятия в рамките на седмицата на благотворителността.
Здравко Карамитрев -управител на хоспис “Добролюбие” подчерта, че благодарение на инициативата ще се даде възможност пациентите на лечебното заведение да плащат по-малко за предоставената им услуга, която в момента възлиза на 15 лв. за леглоден. Г-н Карамитрев поясни, че реалната себестойност на предлаганите услуги в “Добролюбие” за един леглоден възлизат на 50 лв. Чрез събраните средства от дарителската кампания ще се даде възможност тези 15 лв. да станат още по- малко в условията на криза и на фона на социалното положение на пациентите. Имаме много запитвания и желаещи да се възползват от услугите, които предлагаме, но нашата цел не е това. Ние искаме да съхраним тази медицинска и социална услуга за хората от нашата област, подчерта още той.
Главната сестра на хосписа Мюжгян Адем съобщи пред журналистите, че са изпратени специални писма - покани до различни фирми, институции и неправителствени организации за включване в Седмицата на благотворителността. Тя подчерта че , в откриващата се утре Арт галерия “Милосърдие”, ще бъдат представени 30 творби на възпитаници на СОУ “Владимир Димитров- Майстора”, 20 на ученици от СОУ “Йордан Йовков” и седем на известни местни художници, членове на Дружеството на художниците. Те ще могат да бъдат откупени от желаещите и с набраните средства ще се подпомогне дейността на хосписа.
На 14 май ще се осъществи и благотворителния концерт, с който ще бъде закрита седмицата . Вече са разпратени 500 покани, всяка със стойност 10 лв.
Хоспис “Добролюбие” е лечебно заведение, в което медицински и други специалисти осъществяват продължително медицинско наблюдение, поддържащо лечение предписано от лекар на лица с хронични инвалидизиращи заболявания, терминални състояния и медико- социални проблеми. Хосписът бе създаден по проект „Деинституциализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”, а една от партньорските организации е Община Кърджали. Дори и след приключването на проекта община Кърджали продължава да осъществява финансова подкрепа при реализиране на услугите предлагани от хоспис “Добролюбие”.
Помощта ,финансова и морална ,ще бъде ангажимент на общинското ръководство и за напред, каза кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Удовлетворен съм от старта на седмицата, защото още в самото начало ние намерихме толкова много съмишленици в лицето на партньорите по инициативата. Искам да благодаря на всички тях, че в условия на криза намират сили да помагат на нуждаещите се. Седмицата на благотворителността не трябва да се ограничи само в дните от 28 април до 14 май, тя трябва да бъде продължена и да се осъществява във всеки ден от годината, защото всеки ден някой има нужда от нашата грижа и помощ, каза още кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
За благотворителността и за партньорството между двете лечебни заведения днес говори и управителят на МБАЛ д-р Тодор Черкезов. Пред присъстващите той подчерта, че смисълът на една инициатива е тя да намери своите съмишленици и да бъде продължена с тяхна помощ.

Още снимки
 Прочитания: 2042 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign