Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Седмица на приятелството

 08 Май 2009

Седмицата от 26 до 30 април за учениците от ГПЧЕ ”Христо Ботев”- Кърджали бе изпълнена с много емоции и незабравими изживявания. На гости в училището пристигнаха групи от ученици и учители от Германия, Литва и Полша. Гостуването бе в рамките на проект за училищно партньорство Коменски по Програма “Учене през целия живот “, финансиран от българския координатор -Център за развитие на човешките ресурси .Проектът е със заглавие "Твоят живот, моят живот, нашият живот" и цели междукултурен обмен и размяна на информация между страните – партньори за традициите, културата и празниците на участниците.
Работата по проекта стартира още в началото на тази учебна година и досега учениците от четирите страни изготвиха редица материали и презентации, представящи типични празници и обичаи и разкриващи приликите и разликите в народните традиции. Младите хора осъществиха връзки чрез писма, и- мейл и скайп. Сега вече всички бяха много щастливи от предоставената им възможност да се срещнат лично със своите приятили и да задълбочат контактите си с тях.
През трите дни гостите бяха настанени в български семейства, а домакините - учениците от ГПЧЕ” Хр.Ботев “ бяха подготвили богата кулгурна програма –посещение на исторически и природни забележителности в региона – скалния град на траките Перперикон, тракийското светилище край Татул, Етнографския ареал в Златоград. Много голям интерес проявиха учениците и преподавателите от Германия, Литва и Полша към начина на чуждоезиково обучение в българското училище. В тази връзка те присъстваха часове по немски и английски език.
Тридневната среща в Кърджали завърши с обиколка на града, посещение на Историческия музей, църквата “Св. Георги", джамията, манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча", храм “Св .Успение Богородично" в кв. Гледка, зоната за отдих край яз. Кърджали и новия общински пазар.

Още снимки
 Прочитания: 2105 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign