Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Върви, народе възродени....” събра стотици кърджалийци

 25 Май 2009

Стотици ученици и преподаватели от всички учебни заведения се включиха в тържественото шествие по случай 24 май -Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и култура в Кърджали. Колоната ,водена от знаменна група, общинския духов оркестър и мажоретен състав тръгна от Дома на културата и премина по централните градски улици под аплодисментите на кърджалийци. Шествието приключи при Паметника на освободителите в Градската градина, където от 11 часа започна празничният ритуал. Той бе открит с изпълнението на хор „Незабравки”. Отново прозвуча „Върви, народе възродени....” - песента марш и химн, с който през годините и дядовци и внуци, и майки и деца са посрешали най-красивия, най-вдъхновяващия и най-оптимистичен българки празник-24 май. В знак на признателност към светите братя Кирил и Методий най –малките представители поднесоха цветя пред Паметника на освободителите, а приветствено слово по случай празника произнесе кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
Солунските братя дадоха на народа ни нещо, което не разединява, а обединява всички. Празникът на св.св. Кирил и Методий е всъщност празник на малката буква, от която се образува славянското слово. Словото-това начало без край, ни е запазило през всички изпитания и ни осигурява живот в бъдещето, каза пред присъстващите инж. Азис. Той честити празника на всички и им пожела 24 май да продължи да бъде ден както на нашата признателност ,така и на нашата вяра и оптимизъм в доброто бъдеще на европейската цивилизация и съхраняване на националната ни идентичност.
По време на тържеството кметът награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а елект президентът на Ротари клуб Кърджали Джевдет Адем обяви традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования. За трета поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Честването на празника продължи с подготвената от община Кърджали програма. За доброто настроение на кърджалийци се погрижиха формация „Блясък М” към Школата за латиноамерикански и стандартни танци с ръководител Нина Тодорова, вокална група „Камбанки” към ОУ „Н.Й.Вапцаров” с. Рани лист, музикална танцова формация „Родопея” при СОУ „П.Р. Славейков” с ръководители Димитър Кондиков и Мариана Проданова, битовия оркестър и танцовия ансамбъл към Дома на културата .
Още снимки
 Прочитания: 2079 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign