Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Места на мултикултурната памет в Кърджали

 27 Май 2009

Вчера на ул. ”Отец Паисий” в Кърджали, до сградата на пощата, бе открита паметна плоча на мястото, където се е намирал преди години духовният храм на евреите.В близост е монтирано и табло със скица на синагогата в истинския й вид.
Специално по този повод тук бе д-р Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България “Шалом”, който бе придружаван и от представители на издавания вестник на евреите у нас “Еврейски вести“- гл. редактор Михайлина Павлова и друти сътрудници.
Сега в Кърджали няма евреи, но във вашия град се е намирала деветата синагога в страната. Само този, който уважава другите, уважава и себе си, каза пред присъстващите д-р Бенвенисти и поздрави домакините и организаторите за инициативата. Той прочете специално писмо - поздравление от посланика на Израел Н. Пр. Ноах Гал Гендлер към жителите на Кърджали и общината.
Стартиралата инициатива „Места на мултикултурната памет в Кърджали” е под патронажа на инж. Хасан Азис , в партньорство с Арт движение КРЪГ, Сдружение „Хоризонти 07”, читалище „Юмер Лютфи” и Държавен Архив- Кърджали цели не само изразяване на обществена почит към културния и духовен принос на отделните етноси в България, в случая на еврейската общност, която в продължение на няколко десетиления от началото до към 40-50-те години на м. в. е населявала Кърджали, припомни Радост Николаева – директор на Арт движение КРЪГ и зам .-председател на Сдружение “Хоризонти 07 “.
Кърджали е място, където се пресичат различни култури. В света на глобализацията няма граници, те са единствено само в нашите души. Ние сме отговорни и призвани не само да утвърждаваме нашата толерантност, но и да я разширяваме. С поставането на този знак искаме да подчертаем приноса на някогашната еврейска общност тук към развитието на материалната и духовната култура на града и региона, каза в словото си кметът инж.Хасан Азис.
В момента в Кърджали не живеят еврейски семейства, но първият мултикултурен „триъгълник” тук преди присъединяването на Източно-Родопската област към България е формиран от съжителство между мюсюлмани, гърци и евреи.
В мечтата си за модернизация и с новата вълна заселници от всички краища на страната, както и с бежанците от Беломорска Тракия и Южна Македония, в Кърджали пристигат и се заселват 50 еврейски семейства. Новопристигналите еврейски фамилии са пришълци от Одрин, Хасково, Стара Загора, Чирпан, Пловдив, Димотика и Кавала.
Много скоро след заселването си в Кърджали еврейската общност сформира своя обществена институция – Еврейска община (1924 г.) с председател Яко Адут.
По думите на Яков Бенбасат, син на някогашния равин, Кърджалийската синагога е била скромна, както подобава на едно бедно население, но удобна за богомолците и за културните традиции в града, част от цялото духовно многообразие тук. Храмът се е намирал в началото на ул. Отец Паисий, разположен върху 103 кв. м площ, висок 6 м, заграден с 38 м каменна ограда, от която днес е останала само 1 колона. Върху купола се е издигала метална шестоъгълна звезда, обърната към Йерусалим. След пожар през 1942 г., през 1956 г. сградата се саморазрушава.По времето на построяването на синагогата евреите в Кърджали са 144 души, през 1931 г. – 146, през 1934 г. – 197, през 1941 г. – 191, през 1946 г. – 130, през 1948 г. – 128, а през 1949 г. последните еврейски семейства се изселват в Израел. Това сочи най – общо историческата справка за еврейската общност в Кърджали. Сред видните кърджалийски евреи са Кемал Ешкинази е един от най-дейните хора в Кърджалийската еврейска община, роден в Одрин, През 1927 г. той е избран за председател на Синагогалното настоятелство. Загиналите през войните български евреи в периода 1885, 1912-1914 и 1915-1918 са 995 души. От Кърджали няма загинали, но Аврам Йосиф Ниего е награден с „Орден за храброст”.
Езра Ешкинази през 1924 г. става председател на младежкото дружество „Макаби”, което от спортна формация се превръща в младежка културно-просветна организация и участва активно в културния живот на града, като организира и конкретни прояви в читалище „Обединение”, в салона на Общия дом.
Рашел Наего е основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” (1931 г.). Членовете на „ВИЦО” и „Макаби” са инициатори на множество балове, тържества, чествания и карнавали в Кърджали. Създаден е детски хор и театрален състав по тяхна инициатива. Кърджалийските евреи участват активно в обществения живот на града.Към 25 януари 1938 г. в Кърджали са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон.
В Кърджали е роден и известният поет Давид Овадия (1923 – 1995). Тази инфорамация е по материали от краеведско изследване на Ангелина Рашкова от Кърджали и документи, съхранявани в Държавен архив – Кърджали.
Инициатива “Места от междукултурната памет на Кърджали“ продължават. Днес от 17.30 часа в Арт галерия на бул. “Тракия” ще бъде открита изложба от снимки на един “Арменски семеен албум“. Експозицията включва 80 фотографии на арменски фамилии от Пловдив и Кърджали. Освен това посетителите могат да видят и ценни документи и прредмети, предоставени от арменска църква в Пловдив.Още снимки
 Прочитания: 3855 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign