Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Денят на Ботев

 02 Юни 2009

И днес сирените на историята ни напомниха за саможертвата на хилядите загинали за свободата и независимостта на България. С възпоменателен ритуал пред Паметника на Освободителите кърджалийци отбелязаха 2 юни – Деня на Ботев.
Кърджали също се поклони пред саможертвата
на хилядите знайни и незнайни родолюбци, отдали живота си за отечеството.
Цветя и венци в знак на признателност и поклон пред героите поднесоха областният управител, Общинският съвет и кметът на Община Кърджали, Областна дирекция “Полиция”, учебни заведения, институции, организации и граждани. Кърджалийци коленичиха и сведоха глави в минута мълчание в памет на загиналите.
В моралния смисъл на историческата приемственост ние няма да бъдем европейци без Ботев, защото той е знак за нашето равенство с Европа. Нека бъдем достойни хора и граждани с памет за миналото, строители на настоящето и с отговорност за бъдещото, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис.
Снощи тържествена заря-проверка по повод 2 юни се състоя на пл. „Освобождение” в Кърджали. В нея участваха няколко военни блока от гарнизона в Хасково. Сред официалните лица бяха областният управител Ангел Коджаманов, зам .- кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, директорът на Областна дирекция “Полиция” комисар Стефан Ангелов.
На Околчица, лобното място на Ботев и неговите четници, днес отново се събраха хиляди граждани от страната, за да почетат подвига на героите. Сред участниците бяха и младите хора от Националния туристически поход Козлодуй – Околчица. 120 км. път от дунавския бряг до врачанския балкан измина и отрядът на ГПЧЕ ”Хр. Ботев“.
Още снимки
 Прочитания: 1484 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign