Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

“Арменски семеен албум”

 04 Юни 2009

Изложба под мотото “Арменски семеен албум” бе представена в края на май в областния град в рамките на инициативата “Места на мултикултурната памет в Кърджали”. В Арт галерията на бул. Тракия кърджалийци успяха да видят уникални предмети, непоказвани досега снимки и документи, свързани с арменската общност в града. В експозицията бяха включени личните архиви на Тахуки Саркесян, Агоп Узунбохосян, Арменаг и Калинка Папазян, Овсана и Агоп Еничерян от Кърджали. Интерес предизвикаха и оригинален текст на ферман и кръст, предоставени от арменския православен храм в Пловдив и Дружеството за култура и образование на арменската общност в Града под тепетата, с чиято помощ се реализира изложбата в Кърджали.
Официални гости на изложбата бяха синът на Почетния конкул на Р Армения у нас - Гаро Узунян и Хрипсиме Ерниасян—кореспондент на арменския вестник, издаван в гр. Пловдив – “Парикордзагани цайн”. Г-н Узунян лично връчи на кмета на община Кърджали поздравителен адрес от почетния консул на Армения в Р България Ехиязар Узунян.
“Искам да изразя голямата си подкрепа за особеното внимание на Община Кърджали към развитието на мултикултурния потенциал на град Кърджали, доказателство за което са проведените през 2008г. майски празници под надслов “Дни на междукултурния диалог” и тазгодишната инициатива за възстановяване на местата от мултикултурната памет на Кърджали.
Кърджали е град на културно и етническо многообразие с историческо съжителство и културна интеграция между българи, турци, роми, арменци, евреи и това му дава предимство да “препрочита” своите културни ресурси, да се връща към миналото, като го прави част от творческото бъдеще”, се казва в поздравителния адрес на почетния консул на Р Армения у нас.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис благодари за високата оценка и подчерта, че общинското ръководство винаги е било отворено към интересни инициативи, представящи града в България и чужбина в целия спектър от житейски теми. След това инж. Азис с интерес разгледа експозицията.
Изложбата "Арменски семеен албум" се представя в Кърджали от Арт движение КРЪГ със съдействието на община Кърджали, арменската общност от града и Дружеството за култура и образование на арменската общност от гр. Пловдив. Експозицията ще остане в Арт галерията на бул. "Тракия" до 8 юни.

Още снимки
 Прочитания: 2079 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти