Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” на гости в Полша

 16 Юни 2009

В рамките на проект за училищно партньорство Коменски „Моят живот, твоят живот, нашият живот” от 8 до 12 юни група ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”, заедно с трима преподаватели бяха на посещение при свои приятели от град Горзов, Полша. Българските ученици бяха гости на своите полски приятели и партньори по проекта от Полша, Литва и Германия, които в края на месец април гостуваха в нашия град.
През четирите дни престой кърджалийските деца получиха възможност отблизо да се запознаят с живота на своите връстници и техните родители, а домакините им бяха подготвили интересна и интригуваща програма. Град Горзов Великополски е областен център на воеводство Лубуские и е разположен на двата бряга на река Варта, на ок. 140 км от Берлин. Градът се отличава с европейския облик и госприемство. Групата от ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали успя не само да разгледа града, но и да посети гимназията – домакин, присъстваха на учебни часове по биология и математика и с ентусиазъм се включиха в спортните състезания, организирани в тяхна чест. Придружаващите ги учители от своя страна обмениха опит със своите колеги за образователните системи в Европа и установиха, че родното българско образование по нищо не отстъпва на европейското. Дори с гордост отбелязаха, че по отношение на чуждоезиковото обучение българските ученици са много по-напред от своите връстници. Възпитаниците на кърджалийската гимназия успяха да направят и обиколка с автобус из околностите на град Горзов. Българските ученици много бързо и точно направиха сравнение с родната ни история и установиха близката връзка между двата славянски народи - полски и български. В последствие групата разгледа и атракционен парк „Зоо-сафари”, където посетителите имат възможност да се срещнат отблизо с животни, обитаващи степите и пустините на Азия и Африка.
Не по-малко вълнуващо и повдигащо адреналина изживяване бе и посещението на най-известната туристическа атракция в региона - стари бункери от времето на Втората световна война. Те са били част от укрепителната линия на Хитлерова Германия, позиционирана между реките Одер и Варта, разположени на територия от около 100 км. Това са общо 106 бункери на дълбочина до 40 м. под земята, свързани по между си с тунели с релсов път дълги около 30 км. В тях немската фирма Даймлер-Бенц е произвеждала части за танкове и мотори за самолети, необходими за немските войски. След поражението на Германия тези съоръжения са били използвани от Руската армия и правителство за изпитания на военна техника по времето на Студената война. След настъпилите в Полша реформи в края на 80-те години на 20 век районът е обявен за туристическа атракция и е най-големият природен резерват, в който виреят около 30 000 прилепи от 13 различни видове.
Посещението в град Горзов даде възможност да бъдат задълбочени вече създадените контакти с групите от България, Германия и Литва и обмена на идеи. За българските ученици преживяването от пътуването по проекта продължи с еднодневна разходка из Берлин, където те наяве видяха много от забележителностите, за които бяха учили в часовете по немски език.

Още снимки
 Прочитания: 1788 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти