Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали събира спелеолози от страната и чужбина

 19 Юни 2009

Зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова и зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов откриха тази сутрин официално Националния пещерен сбор в Кърджали.
За събитието на базата на Националния ученически център по военно обучение край с. Широко поле дойдоха зам.-областният управител Сабахатин Риза, директорът на ТД “Гражданска защита” инж. Кирчо Павлов, експерти от областна и общинска администрация - Кърджали. В сбора участват спелеолози от 30 пещерни клуба в страната. Още снощи на базата край с. Широко поле пристигнаха групите от Враца, Търговище, Мездра и Хасково. До края на деня очакваме още гости, т.е. повече от 100 души, превърнали любовта си към природата и пещерите в свое верую и начин на живот, да се включат в сбора, каза М.Гумаров, председател на пещерен клуб “Родопи” - Кърджали. През четирите дни на Националния пещерен сбор участниците ще посетят пещерите Карангил край с. Широко поле и Ини-келер край с. Стремци, крепостта “Мнеакос”, пещерата-светилище “Тангардък кая” /пещерата “Утроба”/ и археологическия комплекс Перперикон. Предвидени са фото и видео прожекции, отразяващи дейността на пещерните клубове в България.
Организатори на проявата са Българска федерация по спелеология, пещерен клуб “Родопи” Кърджали, Община Кърджали и Областна администрация Кърджали. Сборът е юбилеен и се посвещава на 80-та годишнина от организираното пещерно дело в България.
Годишнината и официалното откриване на Националния пещерен сбор в Кърджали бе и повод днес от Българската федерация по спелеология да бъдат наградени със специален знак “Златен прилеп” директора на ТД "Гражданска защита" Кирчо Павлов за принос в развитието на спелеологията, специален знак “Сребърен прилеп” получиха още четирима спелеолози от Кърджали.
С грамоти от Българската федерация по спелеология бяха отличени зам.-кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова и експертите от общинска администрация Первин Риза и Тодор Радев. Грамотите и отличителните знаци бяха връчени от зам.- председателя на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов.
Поздравителни адреси до участниците в Националния сбор изпратиха специално пещерняците от Мездра и Враца.

Още снимки
 Прочитания: 1711 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти