Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха фестивала "Перперикон 2009"

 22 Юни 2009

С ритуално запалване на факел президентът Георги Първанов обяви днес официалното откриване на Деветия международен фестивал "Перперикон 2009", който традиционно се организира под неговия патронаж. Началото бе дадено тази сутрин в Цитаделата на Скалния град. За присъстващите на церемонията бе представен и спектакълът на студио „Ритъм” от трупата на Андрей Баташов. Тази вечер фестивалният огън ще бъде пренесен на арена „Спартак” в Кърджали, където от 21 часа кърджалийци и гостите на града ще могат да видят мега-спектакъла на Нешка Робева "Арамии".
В тазгодишното издание на фестивала са включени няколко театрални спектакъла, концерт на Йълдъз Ибрахимова и премиера на игралния филм „Козелът” на режисьора Г. Дюлгеров. През последните години фестивалът в Кърджали се наложи като една от най-мащабните прояви, свързани с изкуството и културата у нас. В рамките му ежегодно се връчва и наградата "Златен Перперикон". Досега нейни носители са били Харолд Пинтър, проф. Марко Семов, Светлин Русев, Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, Антон Дончев. Тази година нейн лауреат ще бъде примата на българската поп музика Лили Иванова.
Името на носителя на тазгодишната награда бе съобщено днес от изпълнителния директор на фестивала Петър Савчов. Наградата ще бъде връчена на 27 юни.
Международният фестивал на изкуствата „Перперикон 2009” се
организира с подкрепата на МК, Община Кърджали, Сдружение „Перперикон – Мелпомена”, ДКТ „Д. Димов” и спонсорството на фирми от региона.

Още снимки
 Прочитания: 1571 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти