Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Водното огледало - една сбъдната мечта

 29 Юни 2009

Хиляди кърджалийци и жители от областта присъстваха на откриването на уникалното хидросъоръжение в България т.н. "водно огледало".
Церемонията се състоя в събота до Ардински мост. 180 -метровата трикольорна лента прерязаха министърът на културата проф.Стефан Данаилов и временно изпълняващият кмет на община Кърджали Нурджан Юсеин. Сред гостите бяха Бойка Арабаджиева -временно изпълнаващ длъжността областен управител, Георги Станилов - управител на фирма “Станилов“ООД, изградила обекта, кандидат – депутати за 41-то НС, шефове на много държавни и общински институции и др.
След близо 40 години се сбъдна една мечта на жителите на нашия град. Днес присъстваме на историческо събитие, което ще даде тласък на цялостното развитие не само на Кърджали, но и на региона като цяло, каза в приветствието си г-н Юсеин. В словото си той подчерта, че обектът е пример за доброто взаимодействие между централната изпълнителна и местна власт при реализирането на важни проекти.
В живота има и щастливи мигове, днес е един такъв момент. ”Водното огледало” придава уникален облик на града и ще бъде отлична база за отдих , спорт и култура, заяви проф.Стефан Данаилов и поздрави всички, взели участие в изграждането на съоръжението.
За изграждането на “водното огледало“ МРРБ осигури над 77 млн. лв. Съоръжението събира 1,5 млн. куб. м. вода, то ще защитава Кърджали от наводнения и ще превърне Арда в плавателен канал в рамките на града. Идеята за корекцията на коритото на Арда има дълга история, започва през 1971 г., припомни Георги Станилов и оцени високо работата на специалистите и строителите, завършили обекта предсрочно.
След официалната церемония бе даден и старт на 28-я турнир по водомоторен спорт.
С изграждането на “водното огледало” се сбъдва мечтата на поколения кърджалийци. Заради разположението си на река и добрата си урбанизация градът вече се възприема като малката Будапеща или Венеция на Балканите. Това е огромна придобивка за всички хора. И жителите, и гостите на Кърджали вярват, че градът ще стане още по – хубав след цялостното оформяне на парковата зона край канала, пешеходните и вело алеи, новия въжен мост и т.н., споделяха хората.Още снимки
 Прочитания: 3024 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign Пране на килими Кърджали - Би стил Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти