Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ВНИМАНИЕ! ИЗМАМИ ПО ТЕЛЕФОНА!

 03 Юли 2009

Десетки жители на Кърджали и областта пострадаха напоследък от телефонни измами и загубиха значителни суми и златни накити. Обикновено мошениците се обаждат на домашните телефони и използват различни сценарии. Най-популярният от тях е “катастрофа с роднина”. Измамниците разказват, че е станала катастрофа, при която ваш син / дъщеря, внук или друг близък/ е убил човек и незабавно трябва да бъде предадена определена сума пари, за да не бъде задържан. Често пъти измамниците предупреждават да не са обаждате в полицията и бързо изпращат посредник, който да прибере парите. По същия начин може да ви бъдат поискани суми за освобождаване на колет от близък в чужбина, за изгодна сделка с материали, които след това да продадете на по-висока цена, за печалба от лотария, откуп за отвличане и други.

• Обикновено мошениците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки.
• Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предавате назованите суми. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.
• Ако ви позвъни ваш близък, първо се опитайте да изясните ситуацията. Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на ваш роднина, който е пострадал, за да ви хвърлят в паника и да предадете поискана сума. Настоявайте за лична среща, питайте за имена и събития, които вашите близки знаят, свържете се с други познати и роднини.
• Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да ви заблудят.
• Не приемайте да носите пари в други градове, тъй като мошениците често пъти предлагат и такъв вариант.

ЗАПОМНЕТЕ:
Измамниците често пъти сменят сценариите.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112.

ОД на МВР-КЪРДЖАЛИ
Община Кърджали


 Прочитания: 1636 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign