Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започна археологическото лято

 07 Юли 2009

През седмица бе открито археологическото лято в област Кърджали. Екипът на проф.Николай Овчаров вече работи на Скалния град на траките – Перперикон. Наети са около 100 души работници от околните села. Този път желаещите бяха много, за едно място се състезаваха по 2-3 безработни, но нямаше възможност да включим повече хора, осигурените средства от бюджета са 185 хил.лв., съобщи днес на пресконференция проф.Овчаров и допълни, че проучванията ще продължат през юли, август и началото на септември.
Проф. Н.Овчаров и археоложката Даниела Коджаманова от РИМ-Кърджали си поставят няколко цели, те отново се надяват да попаднат на интересни артефакти при разкопките в района на крепостната стена между Акропола и Двореца – светилище.Специалистите предполагат, че дворецът е имал обща укрепителна система с Акропола.Още в първите дни е факт и първата находка –рядка монета на Филип Македонски.
Перперикон привлича все повече вниманието на туристите. И в момента тук има доста посетители, въпреки че този период е най-слаб, каза археологът и посочи автобусите и колите на паркинга в подножието на комплекса. Проф.Овчаров коментира и един друг факт, който се дискутира през последните седмици. Става въпрос за “спекулациите” на откривател, който изказва преди няколко дни предположение, че се е натъкнал на втори Перперикон в Северна България, подобен на Скалния град на траките край Кърджали. Преди седмици председателят на Клуба по пещерно дело в Русе Евгени Коев излиза с няколко съобшения в медиите за сензационната си „находка” в долината на р. Русенски Лом. Според проф.Овчаров г-н Коев всъщност говори за известното на специалистите в този район струпване на манастири от Средновековието и по-точно от времето на Второто българско царство.
Проф.Н.Овчаров подчерта, че на този етап може да се говори само за монашески килии и за скални манастири.Скалните ниши, за които споменава г-н Коев, са една от отличителните черти на мегалитната култура на Източните Родопи. Тяхното откриване на друго място би предизвикало революция в тракологията, трапецовидни изсичания на друго място у нас няма. Но самият факт, че Перперикон отдавна се показва като нещо, с което другите трябва да се сравняват, означава много, категоричен бе археологът.
Заедно с продължаващите археологически проучвания активно през лятото ще се работи и по изграждането на новия Посетителски център, чиято първа копка бе направена в средата на юни. В момента се извършват изкопни работи от строителната фирма.
Под ръководството на арх.Пеев ще стартират и дейностите по реставрация и консервация на Средновековния комплекс от 9-11 в. Клисе башъ в района на с. Горна крепост.Още снимки
 Прочитания: 1687 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign