Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Антикризисна програма

 15 Юли 2009

Антикризисни мерки за работа в условия на финансова криза подготвя община Кърджали. Кризата е повсеместна и няма как тя да не се отрази и на общините, коментира кметът инж. Хасан Азис. В тази връзка той заяви, че вместо 90% от предвидената държавна субсидия, общините получават 80, което е намаление от 20%. Средствата могат да бъдат получени в края на годината като централна субсидия, но само при условие, че има добри показатели за държавния бюджет. Намалението от 20% за община Кърджали представлява около 8 000 000 лв. Към момента община Кърджали вече има задължения възлизащи на 12 % от общия бюджет за годината, който е близо 42 000 000 лв.
Предстои да приемем една доста тежка антикризисна програма. За тази цел всеки един от отделите, както и управителите на общинските фирми, в началото на следващата седмица трябва да представят своите идеи в тази посока, коментира градоначалникът. Това означава намаляване на публичните разходи и увеличаване на приходите от стопанска дейност. Ще бъдат спрени или ограничени някои ремонтни работи и рехабилитационни дейности. Ще бъдат намалени и разходите, които прави ежедневно общинската администрация, каза още инж. Азис.
Една от предприетите стъпки е въвеждането на режим на уличното осветление в общината. То ще работи с ограничено време с цел намаляване на консумацията на електроенергия, респективно разходите за нея. По -оживените кръстовища и пътни артерии няма да бъдат включени в този график. Към момента месечните разходи за улично осветление в общината са около 40 000лв. При въвеждане на новия режим месечно могат да бъдат спестени между 10 и 12 000 лв. Прочитания: 1574 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign