Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Признание за добро сътрудничество с научната общност

 21 Юли 2009

Юбилейна грамота на СУБ /Съюз на учените в България/ получи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Отличието му бе връчено днес от председателя на Кърджалийския клон на Съюза доц. Дора Янчева.
През тази година се навършват 65 години от създаването на СУБ, годишнина , която показва устойчивост на нашата съюзна организация, избрала да бъде максимално полезна на хората. Управителният съвет на СУБ успя да разграничи отношението на държавници и политици към научната общност в България и тази грамота е признание към тях, каза доц. Янчева. Инж. Хасан Азис е един от четиримата кметове в страната , удостоен с почетната грамота на СУБ, а тя е израз на нашата благодарност за неговото отношение и това на общинското ръководство към научните работници в Кърджали. За нас е важно, че общността на учените в Кърджали се утвърждава като важен елемент в духовния живот на града и представителите на местната власт оценяват нейната роля , каза при връчването на наградата г-жа Янчева.
За мен отличието е високо признание за нашата съвместна дейност , каза инж. Хасан Азис, приемайки наградата. Той подчерта, че тя има няколко значения. От една страна развиване на партньорски отношения на достатъчно високо ниво, от друга - очаквания за добра ползотворна работа, подплатена с добри резултати.
Ръководството на община Кърджали през последните години винаги се е опитвало да се възползва от научния потенциал, каза още г-н Азис и в тази връзка припомни , че са проведени няколко научно-практически конференции, свързани както с новите производства и технологии на руди, така и с решаването на екологични въпроси. Вече е факт и съвместен продукт “Наръчник на земеделския производител”, който се реализира по инициатива на община Кърджали и с помощта на научната мисъл на базата на космическо изследване на почвата, климата и други показатели .
Кметът подчерта , че очакванията на общинското ръководство към Кърджалийския клон на СУБ е оттук нататък да бъде разширено доброто сътрудничеството чрез разработване на нови теми и общи проекти , свързани с развитието на икономиката, туризма , опазване на околната среда , опазване на общественото здраве , образованието и др . По този повод инж .Азис обяви , че общината е готова да инициира специална среща -дискусия още през септември т . г . за набелязване на бъдещи съвместни планове .
В рамките на проведената среща днес с ръководството на Кърджалийския клон на СУБ инж. Хасан Азис сподели и идеята за провеждане на научно - приложна конференция с участието на широк кръг специалисти - историци , етнографи , фолклористи и др. , на която да бъдат представени факти за възникването на Кърджали като селище и обявяването му град.

Още снимки
 Прочитания: 2219 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign