Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Да помогнем на Ева

 21 Юли 2009

Художници, ценители на изкуството, гости от страната, даже от далечна Латвия, изпълниха двора на Керимовата къща в една от юлските вечери. Поводът е таланта на едно момиче ,което рисува цветно, но болестта, с която се бори, не му позволява да бъде сред колеги и приятели. Идеята за благотворителната изложба “Да помогнем на Ева” е чрез направените откупки на нейни картини и картини на местни художници да се съберат средства за леченето на Ева Паскова.
„Слънца”, „Въображение”, „Между деня и нощта”, „Папагал”, „Горски грации”, „Риба с рентгенови очи” са само част от заглавията на представените творби на младата художничка. Те привличат със своя ярък колорит и светлина.
Още преди официалното откриване на експозицията интересът бе голям, направени бяха и първите откупки, това е много радостно и ние се надяваме, че по този начин ще можем да съберем повече средства за лечението на Ева. Искаме да й кажем, че не е сама в битката с болестта и да я насърчим да продължи да рисува , сподели Пенка Атанасова - уредник в арт галерия „Дар”, която заедно с Дружеството на художниците в Кърджали и студио „Гарс” са основните инициатори на проявата. Три картини откупи специално община Кърджали, пет отидоха в частни колекции, а останалите осем в местни фирми и организации или само през първата вечер бяха събрани около 2 000 лв.
Общината винаги е подкрепяла всеки млад талант, нашето желание е Ева да оздравее по – скоро и да не спира да рисува, каза и Димитър Ганев от отдел „Култура” на общинска администрация.
Заедно с картините на Ева Паскова свои двадесет творби подредиха и художниците Емил Пенчев, Павлина и Владимир Чукич, Христо Габеров, Мая Мечева, Владко Пасков, Атанас Чакъров, Ивета Стоянова, Камбер Камбер, Хари и Пенка Атанасови, Георги Шишков, Ваня Петкова.
Вкус към живота и природата, много енергия и жизненост, така Анете от Латвия, която за втори път гостува в Родопите и Кърджали, определи творбите на Ева.
Това е третата изложба на Ева, благодаря на колегите й за жеста, който правят, вярваме, че това ще даде повече сили и кураж на нашата дъщеря, сподели и майката Величка Паскова.
Изложба „Да помогнем на Ева” ще остане до края на юли в Керимовата къща, желаещите могат да разгледат творбите и също да подкрепят благотворителната проява.

Още снимки
 Прочитания: 2023 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign