Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

21 октомври Деня на Кърджали

 21 Октомври 2005

С тържествена сесия на Общинския съвет в Кърджали започнаха проявите посветени на 21 октомври Деня на Кърджали и 93 -та годишнина от Освобождението на града. Гости на тържественото заседание бяха:посланикът на Русия в България негово превъзходителство Анатолий Потапов;народния представител от кърджалийски многомандатен избирателен район Ремзи Осман; генералния консул на Република Турция в България Кемал Дериоз; заместник министрите на образованието и вътрешните работи Мукадес Налбант и Раиф Мустафа; областния управител Ангел Коджаманов; изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова; бивши кметове на град Кърджали;почетни граждани; представители на религиозните общности; кметове на общини и председатели на Общински съвети от област Кърджали.За празника на областния център тук пристигнаха и делегации от побратимените общини от Турция и Гърция, а именно от Текирда,Пиерион,Комотини и Кринидис.
Преди кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис да произнесе своето тържествено слово гостите в залата имаха възможност да видят 15-минутен документален филм за града и района. След това инж. Азис направи ретроспекция на работата на общинска администрация за изминалата година. "Искрено вярвам във волята и възможностите на всеки един от нас, че заедно ще успеем да се преборим с предизвикалетствата на днешния ден. В Кърджали винаги са живеели толерантни и гостоприемни хора,
хора с дух и воля да се доказват и развиват. Всичко това ми дава увереност, че община Кърджали ще се превърне в по-добро място за живот и реализация. Честит празник, скъпи граждани", каза в словото си кметът инж. Хасан Азис. Поздрав към кърджалийци за празника отправиха изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, руския посланик, заместник министъра на образованието Мукадес Налбант, представителите на побратимените общини и др.
Единодушно общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на община Кърджали званието "почетен гражданин" да бъде връчено на Владко Панайотов директор на Колежа по минно дело и на физика Славей Златев - посмъртно, един от създателите на Астрономическата обсерватория в Кърджали. С почетен знак -герб на община Кърджали-златен бе удостоено Общинско радио "Кърджали" послучай 60 години от създаването му. Плакет беше връчен и на ОЦК АД послучай 50-годишнината от откриването на комбината. На тържествената сесия беше единодушно приет и девиз на Община Кърджали. От получените общо 166 предложения, това на г-жа Милка Дунгова е събрало най-много точки. Девизът, който ще бъде вписан в герба на общината е "Почитай миналото, гради бъдещето".
Тържеството послучай 21 октомври Деня на Кърджали продължи с тържествен ритуал пред паметника на Освободителите в Градската градина. Слово по случай празника прочете кмета инж. Хасан Азис. Венци и цветя в памет на героите бяпа поднесени от името на гостите, от община Кърджали, Общинския съвет, много държавни и обществени институции, политечски и неправителствени организации, учебни заведения. Кметът на община Кърджали инж. Азис използва случая да награди петима ветерани от войните с юбилейни медали послучай 60 години от края на Втората световна война. След това областния управител Ангел Коджаманов и кмета на община Кърджали откриха във военния клуб изложба на тема "93 години от Освобождението на Кърджали и Източните Родопи - осъществяване на националния идеал за обединение на България". Експозицията на Националния военно-исторически музей предизвика силния интерес на официалните гости и граждани. Известният народен певец Румен Родопски пя за всички кърджалийци в Градската градина. Тази вечер от 18 часа младите хора на града могат да видят свои любими български изпълнители на спортната площадка. От 17 и 30 ч. в Керимовата къща ще бъде представена стихосбирката на младата поетеса Станислава Ташева - "Дъждовница".
Утре празничната общинска програма посветена на 21 октомври Деня на Кърджали продължава с провеждане на Национален тракийски събор "Кърджали 2005", в който ще вземат участие много фолклорни групи от Кърджали, региона и страната. Той ще започне в 10,30 часа в Дома на културата.


 Прочитания: 3064 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign