Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започна ХХХIХ-та Школа по астрономия

 20 Юли 2009

През седмицата в местността “Белите брези” край Ардино започна 39-та Лагер –школа по астрономия и астрофизика. В нея участват ученици , студенти и специализанти от СУ”Св. Климент Охридски “.
От чужбина – Турция и Франция също ще пристигнат гости. Радостното е ,че интересът към нашата Школа расте . Тази година желание за участие има не само от големите градове - София , Варна ,Стара Загора , но и от клубове в по-малките градове на страната . Програмата включва лекции, семинари и наблюдения на интересни явления . Лектори ще бъдат университетски преподаватели, водещи астрономи и астрофизици . На 27 юли е предвидена среща със световноизвестния български учен – астроном проф. Димитър Съселов- декан на Факултет в Харвардския университет, САЩ , каза Агоп Узунбохосян -директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали
За поредна година Школата се организира от клуб “Вега” към Астрономическа обсерватория –Кърджали в партньорство с община Кърджали. Финансова подкрепа осигуряват фирми от София и Кърджали и българи, живеещи в чужбина.
Младите астрономи от страната ще участват в нощни наблюдения на различни обекти с най - съвременна цифрова техника и нови телескопи.
Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970г. в местността "Белите брези" от 30 –на млади ентусиасти ,ръководени от младия астроном Славей Златев .


 Прочитания: 1548 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign