Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

101 години свободна и независима България

 22 Септември 2009

Обявяването на независимостта е акт с непреходно значение. 30 години след възраждането на българската държавност младото Княжество успява да се изравни с Европа в икономически, юридически и политически смисъл. България получава окончателно си признание и то без военни действия и без жертви. Днешният ден, ни прави истински горди от това, че сме българи, защото преосмисляме не само възхода на България, но и нейното неочаквано бързо израстване до първа Балканска сила. Това заяви в празничното си слово по случай Деня на Независимостта зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова.
И днес Независимостта е един от най-ценните фактори. Всеки от нас знае какво богатство е Независимостта, какъв стимул е тя и какви възможности за развитие дава във всяка една насока.
Скъпи съграждани, аз съм убедена, че всеки един от нас носи в сърцето си духа на Независимостта и достойнството, присъщи на българщината, каза още зам.-кметът.
Честването на 101-та годишнина от обявяването на българската независимост започна точно в 11,00 часа днес. То бе открито с думите произнесени от цар Фердинанд на същият този ден в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.
„Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!”
Венци в знак на признателност към всички българи посветили живота си за извисяване на нацията за постигане независимостта на България бяха поднесени от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева и от Коалиция за България Димчо Михалевски, от областения управител на област Кърджали Иванка Таушанова, Общинския съвет, община Кърджали, ОД на МВР Кърджали, Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса, БСП, НДСВ, Военен клуб, Регионалния съвет на тракийските дружества, Клуб „Алада” и радиоклуб “Портолагос”.
Пред Паметника на Освободителите застанаха официалните лица- областният управител Иванка Таушанова, народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева, председателят на Общински съвет Кърджали Сейфи Неджиб, директорът на ОД на МВР Кърджали Тодор Терзиев и енорийският свещеник отец Петър.
Много кърджалийци почетоха празника и се включиха в честването днес. За тържествеността му допринесоха и младите гвардейци от отряда към ГПЧЕ “Христо Ботев” Кърджали и общинският духов оркестър.


Още снимки
 Прочитания: 2029 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign