Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Понтонна лодка ще чисти язовира

 25 Септември 2009

Прототип на почистващото съоръжение –понтонна лодка бе представен днес в рамките на Международната конференция “Глобални промени на климата и въздействието им върху водните ресурси”. Той бе презентиран от един от собствениците на фирма “Ди Ай Лоджик” ООД- Димитър Сюлюкчиев. Г-н Сюлюкчиев сподели, че след срещата с кмета на община Кърджали и младежите от ГПЧЕ “Христо Ботев” Кърджали, инициатори за създаване на подобно съоръжение, той и колегата му Иван Кутелов са се амбицирали и поели ангажимент за своя сметка да изработят модела, който би се реализирал в бъдеще време. В процеса на подготовка са проучили опита на Европейски страни като Испания и Великобритания, както и на Съединените американски щати. Така се стига и до представянето.
Съоръжението е вид понтонна лодка, изработена от алуминий с монтирани в предната част хидравлични елеватори, направляващи отпадъците и механизмите. Задвижването става с извън бордов двигател. Отпадъците се изкачват чрез елеватори и се складират в задната част на лодката. За работата й са необходими двама души, един от които да управлява хидравличните елеватори. След като се напълни лодката тя трябва да разтовари отпадъците на брега.
Дължината на понтонната лодка е 7,5м., широчината 5,45м., а водоизместимостта й е 5 тона. Максималната скорост, която развива е 19 възела. Към лодката има проектиран колесар с помощта на който тя да бъде пускана на вода лесно. Според проектантите сумата, необходима за реализирането на проекта е от 75 000 до 100 000 евро.
Пред присъстващите на презентацията те заявиха, че освен идейния проект имат и детайлите по него, така че при финансиране може да се започне веднага работа. В този смисъл съоръжението може да бъде готово в рамките на три четири месеца.
Представеният прототип на почистващата отпадъци понтонна лодка предизвика широк интерес сред участниците в Конференцията. Съоръжението бе адмирирано и от гръцка страна.
Впечатлени сме от инициативността на хората от тази фирма, но най-вече от активността на младите хора в нашият град, каза кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той припомни как е възникнала идеята, за да се стигне до проектирането на прототипа на почистващата лодка.
След десетилетия само говорене за това кой трябва да почиства водното пространство на яз. Кърджали и кой и защо замърсява, днес ние можем да кажем, че вече имаме решение на проблема, подчерта инж. Азис. Сигурен съм, че ще намерим възможност за финализиране и финансиране на проекта. Почистващата лодка ще бъде единственото съоръжение, реализирано благодарение активността на младите хора, инициативността на гражданското общество и подкрепата на община Кърджали. Надявам се нашият пример да бъде последван и от колегите ни от общините по поречието на река Арда в Гърция и Турция.

Още снимки
 Прочитания: 4953 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign