Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ден на сърцето

 25 Септември 2009

На 26 септември – събота, от 9.00 до 15.00 часа в МЦ ”Авицена” към МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” ще се извършват безплатни прегледи за определяне на личния риск от сърдечно - съдови заболявания. Желаещите ще бъдат преглеждани от кардиолозите д-р Кирил Камарев и д-р Марк Базлянков в кабинет №13 на центъра. Записването ще става на място.
Световният ден на сърцето се отбелязва на 27 септември с основна цел да се привлече вниманието върху значението на сърдечно - съдовите заболявания и необходимостта от ранната им профилактика. Известно е, че те са социално значими заболявания със сериозни последици и една от основните причини в световен мащаб за преждевременна смърт.
По данни на РЦЗ-Кърджали с хипертонични болести, исхемична болест на сърцето, стенокардия, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност в нашата област през 2006 г. регистрираните са 48 523 души, през 2007 – 55 784 и през 2008 г- те са 47 055 души.
Целевите прегледи в Кърджали се организират от Регионалния център по здравеопазване, МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски”, МЦ ”Авицена”, РИОКОЗ и Обществената коалиция за здраве /ОКЗ/ – Кърджали. Освен прегледите, по повод Световния ден на сърцето експерти по опазване на общественото здраве ще проведат информационна кампания с раздаване на листовки за исхемичната болест на сърцето, сърдечната криза, мозъчния инсулт и хипертонията.


 Прочитания: 2024 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign