Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Блокираха пътя за сметището до Вишеград

 02 Октомври 2009

Жители на двата кърджалийски квартала ”Гледка” и “Горна Гледка“ са готови да започнат постоянно гражданско неподчинение, ако в скоро време не се реши въпроса с преминаващите тежки камиони, извозващи отпадъци за сметището край Вишеград. Днес за 15 минути около 50 души блокираха пътя между двата квартала. "МОСВ, Областна администрация, Община Кърджали–решете проблема си!", ”Пътят за сметището не е оттук!” и “Чистота и спокойствие за децата ни!", това бяха написали на плакатите участниците в протеста.
До него се стигна след като обещаните 500 хил. лв. от МОСВ за изграждане на временен път през с. Глухар се бавят вече 10 дни.
Настояваме кардинално да се реши въпроса, а се оказа, че сме евтини на обещанията, сподели отец Боян Саръев - председател на Инициативен комитет, който вече трети месец алармира за проблемите на хората. И в момента продължава подписката на жителите, в която се настоява сметовозите да не минават през центъра на кв. ”Гледка”, където има детска градина, магазини и сериозна опастност от инциденти. Днешната блокада беше предшествана и от среща с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис с живеещите и от разговор в МОСВ, при който зам.-министър Евдокия Манева обеща спрените средства за изграждане на обходния път да бъдат включени в Бюджет 2010, а т.г. да бъдат осигурени 500 хил .лв. за укрепване на временното трасе.
Ако държавата не може да намери пари за 1,5 км. път, каква държава е, асфалтът по улиците вече е изровен, всеки ден дишаме прах, увеличава се броя на астаматичноболните в района, споделяха хората и заявиха, че ако не се вземат спешни мерки, ще започнат гражданско неподчинение във вторник следващата седмица.
Днес по време на 15 мин. предупредително блокиране на пътя към сметището около 7-8 камиона с отпадъци не успяха да минат. Протестиращите пропускаха само автомобили на спешна помощ, коли на търговски фирми и на хора от квартала.
Само за последния месец преминалите през квартала товарните камиони са над 1200. В момента те извозват отпадъци от Кърджали, Джебел, Ардино и Ивайловград. Предстои да започнат да пристигат и коли от Крумовград, Черноочене и Кирково.

Още снимки
 Прочитания: 2114 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign