Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обжалват решение на ВЕЕС към МОСВ

 06 Октомври 2009

Община Кърджали ще се възползва от правото си да обжалва по съдебен ред взетото вчера решение от Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ към МОСВ, с което се дава положително становище за реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди с възложител “Горубсо – Кърджали” АД. Това заяви днес на пресконференция кметът инж. Хасан Азис, които участва в заседанието на Съвета като заинтересована страна. Въпроса ще бъде внесен в Народното събрание, в Европарламента и Европейската комисия.
Днес пред представителите на медиите, той съобщи, че от всички членове на ВЕЕС към МОСВ само двама са гласували против, а четирима са се въздържали. Единият отрицателен глас е на Ася Добруджалиева - началник сектор “Опазване на околната среда” в общинска администрация – Кърджали с мотива, че при добива на злато ще се използва цианид, а производството ще бъде ситуирано в центъра на града.
Като кмет на община Кърджали подкрепям всяко усилие на “Горубсо-Кърджали“ АД да изнесе опасното производство извън населеното място, за да има нашият град своите паркове, за да може Кърджали да изгражда своите детски площадки, за да бъдем отговорни пред нашите деца и пред следващите поколения, каза днес инж. Азис. По този начин бихме искали да заявим нашата отговорност и пред съседните ни -Гърция и Турция, отговорност и като членове на ЕС. Вярвам, че ще получим подкрепата на кърджалийци и те ще изразят своята позиция, подчерта още градоначалникът.
Обмисляме провеждането на референдум “за” и “против” производство с цианидна технология в центъра на Кърджали, заяви пред журналистите и председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в местния парламент през месец ноември.
На брифинга кметът изрази готовност и за среща с ръководството “Горубсо – Кърджали“ АД и с работещите във фирмата за обсъждане на казуса.

Още снимки
 Прочитания: 2118 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign