Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Срещи с изкуството

 07 Октомври 2009

Няколко камерни събития организира Арт движение Кръг през октомври като част от общинската културна програма посветена на 21 октомври - Ден на Кърджали. Сред тях може да се отбележи гостуването на младата културоложка от Брюксел Констанс Барер Данглетер в Дъждовница. В момента тя работи върху концепция за голям европейски проект за мобилност на млади творци и техните произведения, целящ да свърже организации и творци от Белгия, Франция, Холандия и Балканите, които експериментират в сферата на смесването на артистични техники – чрез литература, визуални изкуства, музика, културни изследвания, видеоарт. В Кърджали тя проведе среща и с музикалния тандем Румен Спасов (китара и вокал) и Даниела Пенева (цигулка), които представиха пред кръг ценители в Арт галерията новия си албум „Глас отстрани”, свирейки на живо на матине в неделя, 4 октомври. Обичайните места за изпълнение на дуета са подобни галерии в София и страната. Румен Спасов е член-основател на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски”, а Даниела Пенева е специализирала музика в Италия и Германия, авторка е на книги, преводи и художествени миниатюри.
Селекцията на автори от региона и страната за участие в проекта „Арт Архипелаг” през 2010 г. на културоложката от Брюксел Констанс Барер Данглетер върви паралелно със селекцията на места, на които ще се осъществява проектът в Европа. Кърджали е идентифициран като една от артистичните дестинации. В Кърджали и Дъждовница Констанс представи своя проект, както и дневникът, който води по време на своите артистични срещи и който ще бъде публикуван като книга. Повече за проекта може да се види на сайта на Европейската културна фондация: http://www.rhiz.eu/artefact-37607-en.html.
В Дъждовница музикантите и културоложката присъстваха на традиционна голяма къна с над 200 гости и направиха записи на гласове, звуци, облекла, танци и ритми.
След камерното си представяне в Арт галерията в Кърджали дуетът Попова-Спасов заминаха за София, където ще свирят класически и съвременни сюити в Криптата на Храм паметника "Св. Александър Невски" на 11 октомври.
В края на октомври в Арт галерията ще бъде показана изложба от Палестина с произведения от палестинската културна и народна традиция. Изложбата ще се открие на 30 октомври и ще гостува в града до 15 ноември. Заедно с това ще бъде представен и българският превод на книгата със стихове на палестинския писател Махмуд Даруиш "След тебе няма след", чиято премиера се състоя преди месец в Националния дворец на културата. Даруиш е автор на 30 книги и е преведен на 35 езика. Българските преводачи са Азис Таш и Мая Ценова.

Още снимки
 Прочитания: 1975 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign