Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бъдеще за чаплите

 08 Октомври 2009

Любовта към природата, усещането за душевна хармония, което пробужда у нас и разбирането колко е крехка тя, накараха през есента на 2008 година екип от НЧ “Обединение” в Кърджали да разработи проект с простичкото заглавие “Бъдеще за чаплите”. Реализирането на проекта стана възможно чрез финансирането му от фондация “Екообщност”. В рамките на една година малцината ентусиасти, обединени около идеята да бъде запазена уникалната чаплова колония в Кърджали, създадоха и свои младежки екоклуб.
За да надникнете в света на птиците от колонията в Кърджали, да научите повече за тях, да се насладите на красотата им, може да разгледате фотоизложбата “Бъдеще за чаплите” и присъствате на представянето на специалния филм, дело на екипа и партньорите, работещи по проекта “Бъдеще на чаплите” днес /8 октомври / от 16.00 ч. в залата на НЧ ”Обединение”.
В България се срещат 406 вида птици. Някои от тях се наблюдават целогодишно, други са толкова редки за нашата страна, че са виждани от малцина късметлии.
Кърджалийци могат да бъдат причислени към тях, защото в поречието на река Арда преди година имаше малка колония от 30 двойки чапли. Днес по клоните на дърветата, където те гнездят, могат да се видят много повече птици от този вид и то благодарение на усилията на еко общността в града, на община Кърджали и други институции и на екипа, работещ по проект “Бъдеще за чаплите”.
В района на местообитанието на чаплите в Кърджали можете да видите малката бяла чапла - рядък вид защитен от Закона за биологичното разнообразие, включен в Червената книга на България, нощна бяла чапла, белочела водна кокошка, малък воден бик, малък корморан, който е световно защитен вид, и зеленоглава патица.

Още снимки




 Прочитания: 2001 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign