Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Връчват наградата "Петя Караколева"

 16 Октомври 2009

Днес от 15 часа в малката зала на читалище “Обединение” ще бъдат представени трите романа за деца на Петя Караколева –“Най-златното злато”, “Жълтият космодрум” и “Графиня Лък”. За приказните романи на Петя свои виждания ще споделят доайенът на литературната критика у нас Благовеста Касабова, която повече от четири десетилетия от живота си открива лансира млади таланти, младата авторка Мая Дългъчева и литературният критик Никола Иванов.
За двата романа / “Жълтият космодрум” и “Графиня Лък” / това е национална премиера. Чрез силата на приказните герои авторката успява да разгледа проблемите на приятелството, най-ценното и незаменимо богатство, детството, справедливостта, мирът и взаимопомощта.
Приказните романи “Най-златното злато”, “Жълтият космодрум” и “Графиня Лък” бяха дискутирани и на организираната вчера среща в библиотеката на Филиал “Любен Каравелов” Кърджали. Пред участниците Маргарита Дюлгерова - д-р на филологическите науки и литературният критик Никола Иванов представиха методика за изучаването им в начален курс на училищата.
Ще припомним, че миналия месец институтската библиотека в Кърджали – попълни колекцията си от книгите на писателката Петя Караколева с трите й романа за деца, излезли през тази година - “Най-златното злато”, чието първо издание е през далечната 1986 г., и неиздаваните досега “Жълтият космодрум” и “Графиня Лък”. Дарението бе направено от семейството на Петя. В библиотечните компютри на филиала бе въведена и информация за методическите разработки на д.ф.н. Маргарита Дюлгерова, чиято работа върху романа “Най-златното злато” е първото задълбочено изследване на творчеството за деца на Петя Караколева.
За пети пореден път тази вечер ще бъде връчена и Националната награда за детска литература “Петя Караколева. Церемонията ще се състои в читалище “Обединение” от 18,00 часа. Досегашни носители на наградата са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов.
 Прочитания: 1846 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign