Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис подкрепи протеста на жителите на Гледка и Горна Гледка

 19 Октомври 2009

Жители на двата кърджалийски квартала ”Гледка” и “Горна Гледка“ днес отново блокираха пътя, през който минават тежките коли за сметището край Вищеград. Хората имаха официално разрешение за протест от 11 до 17 часа, издадено от общината. В протеста се включи и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, с което заяви , че е солидарен с исканията на хората .
"МОСВ, Областна администрация, Община Кърджали–решете проблема си!", ”Пътят за сметището не е оттук!” и “Чистота и спокойствие за децата ни!", това бяха написали на плакатите участниците. Сред тях този път бяха и майки с детски колички.
Не може повече да се живее тук, шумно е, асфалът се изрови по улицата, каза възрастна жена. Фаик Чаушев показа пукнатините по къщата си, появили се след като сметовозите започват да минават ежедневно. Мъжът се жалваше, че 90-годишната му майка не може да спи и всеки ден пита дали няма земетресеиие. Майки се оплакаха, че се притеснават за живота и здравето на децата си.
До днешния втори протест в рамките на 15 дни се стигна след като обещаните 500 хил. лв. от МОСВ за изграждане на временен път през с. Глухар се бавят вече повече от 20 дни.
Градоначалникът припомни, че в края на септември лично Евдокия Манева – зам.-министър на МОСВ е поела ангажимент за това.
Ако финансирането на обходния път до сметището не бъде осигурено има сериозен риск един важен проект по европейска програма какъвто е регионалното депо на стойност 30 млн.евро да пропадне,каза кметът.
В късния следобед г-н Азис постави отново въпроса на среща с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. Двамата са се разбрали съвместно да търсят решение на проблема.
По искане на г-н Азис областният управител е лобирал пред МОСВ за осигуряване средствата за обходния път. В личен разговор по телефона с Евдокия Манева -зам.-министър на МОСВ, г-жа Таушанова е получила потвърждение, че сумата от 2,5 млн. е включена в проекто Бюджет 2010.

Още снимки
 Прочитания: 2046 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign