Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Николай Милчев е новият носител на приза "Петя Караколева"

 19 Октомври 2009

Поетът Николай Милчев е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”. Той спечели конкурса в сериозна конкуренция с книгите на Зоя Василева, Цветан Лалов, Георги Марков, Вели Чаушев, Катя Воденичарова, Станка Пенчева и др.
Церемонията по връчването на приза се състоя в петък, 16 октомври в голямата зала на НЧ “Обединение” Кърджали. Тържеството събра много гости и почитатели на творчеството на Петя. Името на новия лауреат съобщи председателят на журито Атанас Звездинов, а наградата-статуетка, изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев, връчи зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Приемам Националната литературна награда “Петя Караколева” с благодарност и респект. Благодарен съм на съдбата да бъда с вас тази вечер, да бъда сред изтъкнати наши творци, носители на наградата. Благодаря и за щастието, което този миг ми носи. Защото детската литература, и в частност поезията за деца, е всичко, което не можем да си представим, плюс най-изумителните проблясвания на творческата мисъл, каза при получаване на наградата таз годишният носител на наградата за детска литература поетът Николай Милчев.
В чест на новия лауреат прозвуча “Песен за приказката”, а Николай Милчев прочете свои стихове от “Само скреж”.
Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали Петя Караколева се връчва за пета поредна година. Досегашни нейни носители са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов.
Новият носител на приза Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Автор е на десетина поетични книги, между които "Лирика", "Случайно и определено", "Бяла залисия" (1993), "Изневиделица", "Пейзажи с Лолита", "Очи широколистни", "Мокра светлина". Носител е на национални литературни награди, сред които и наградата на СБП за детско-юношеска поезия (1995). Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски и унгарски.

Още снимки
 Прочитания: 2138 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign