Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стефана Василева с номинация за званието "Почетен гражданин"

 20 Октомври 2009

Стефана Василева – биолог, преподавател и природозащитник, е номинирана за удостояване със званието „Почетен гражданин на община Кърджали” за значителния й принос за популяризирането на богатството и уникалността на природата на Източните Родопи и съхраняването й за бъдещите поколения. Номинацията е по предложение на Съюза на учените в България-клон Кърджали. Решението ще се гласува на тържественото заседание на Общински съвет на 21 октомври 2009 г.
Стефана Василева е родена на 6 ноември 1919 г. В Чирпан.Завършила е специалност „Биология” в СУ”Кл.Охридски” и от 1946 г. Живее в Кърджали.Работила е като преподавател.През 1978 г. създава постоянна експозиция в Дома на науката и техниката - „Природни забележителности в Кърджалийски окръг”, в който са включени над 300 уникални минерали и застрашени от изчезване растителни видове. Нейна заслуга е създаването на първия отдел „Природа” към Окръжен исторически музей през 1983 г.Тя открива 16 нови находища на защитени растения, включени в Червената книга на България и подготвя издаването на такава за Кърджалийски окръг. Ценен принос за научната общност са книгите й „Защитени и подлежащи за защита обекти в Кърджалийски окръг”, „Екологични пътеки в община Кърджали”, множество публикации в печата.
Традицията за ежегодното честване на 21 октомври– Деня на освобождението на град Кърджали, е от 1977 г. От тогава досега са обявени за почетни граждани 22души.


 Прочитания: 1787 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign